В понеделник в 10 ч е насрочен поредният опит правосъдието да направи нещо срещу Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката, за договор от 2006 и анекс от 2007 г.

По обвинението в умишлена безстопанственост в особено големи размери той е съподсъдим този път с Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД и Анна Янева - бивш зам. министър,

Дело обаче едва ли ще има, тъй като книжата са в Апелативния спецсъд след първоначалното предстартово разпоредително заседание.

Съдбата на процеса е нелека. 

Става въпрос за отдаването на държавната „Мини Бобов дол“ ЕАД под наем на дружеството на Христо Ковачки „Ораново“ ЕООД с договор от далечната вече 2006-а и анекс от 2007 г. В резултат държавната мина е "декапитализирана" или просто казано - "източена" и обявена в несъстоятелност.

На 30 март 2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Сергей Станишев – за умишлена безстопанственост. По-точно - затова че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, и за длъжностно престъпление.

После обаче две инстанции - Спецсъдът, потвърдено и от Апелативния спецсъд, прекратиха и върнаха на прокуратурата делото, защото приеха, че обвинителният акт е такъв, че обвиняемият дори не може да разбере в какво го обвиняват.

Така се стигна до април 2019 г., когато Спецпрокуратурата съобщи, че е извършила "множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече".

Вече отпадна членът за престъпление по служба. Предстои да стане ясно "разбивката" на щетите в новото обвинение - от утре в съда.

Що се касае до предното обвинение - за 8,9 млн лв., то се формираше от 3 групи щети: дължим от концесионера неплатен наем - 1 520 938 лв., на второ място дължими и неплатени режийни разходи по производствената дейност: 2 227 871 лв. и трето - разлика между фактуриране на наем и начислени амортизационни отчисления 5191 421 лв.

Обаче в икономическата експертиза, цитирана в обвинителния акт - освен тези три суми, бяха посочени още 2 групи задължения: 13,155 млн. лв. към НОИ и към персонала още - 1,926 млн., а за всичките 5 суми бе отразено, че се касае за вредни финансови последици за "Мини Бобов дол" в резултат на сключения договор за наем, т. е. - от неупражнен достатъчно контрол (умишлена безстопанственост). Не ставаше ясно обаче защо тогава прокуратурата обвинява министъра само по трите цитирани "пера", а не и по другите две.

Изобщо не бе посочена причинна връзка между поведението на обвиняемия и която и да е от сумите.

Любопитно е още, че Христо Ковачки или евентуално друг представител на неговата "Ораново" ЕООД не е част от това дело и никога не е бил.

Делото бе и едно от "заварените положения", които се преместиха с нарочни промени в НПК от Софийския градски съд (рязко разлюбен от властта и ръководството на прокуратурата), в Спецсъда.