Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на нови санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Те са насочени срещу аятолах Али Хаменей и други висши представители на ислямската република.

"Санкциите, които се въвеждат с подписания от мен указ, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат извън обхвата на санкциите", допълни президентът.

Говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави обяви в Туитър, че "налагането на безполезни санкции на иранския върховен лидер и на министъра на външните работи (Мохамад Джавад Зариф) затвори за постоянно пътя пред дипломацията".

"Отчаяната администрация на Тръмп унищожава установените международни механизми за поддържане на световния мир и сигурност", сподели той.

Президентът на исламската република Хасан Рохани обяви в ефира на местна телевизия, че Белия дом е "умствено изостанал" и обеща, че страната няма да се предаде.

Иранският посланик в ООН Маджид Раванчи обяви, че Техеран няма да преговаря със САЩ, докато има наложени санкции срещу ислямската република.

Според него американското решени е поредното доказателство, че страната "не уважава международното право и ред".

Финансовият министър на САЩ Стив Мнучин обясни, че сред засегнатите лица ще бъдат също командващият на военновъздушните сили, който е издал заповедта за свалянето на американския безпилотен дрон, както и осем високопоставени представители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Тръмп обяви, че Вашингтон "ще продължи да засилва натиска върху Техеран". Той предупреди, че сдържаността на правителството може и да не се запази в бъдеще.

Мнучин изясни, че ще бъдат блокирани ирански активи, които наброяват десетки милиарди долари.

"Това изобщо не са само символични санкции, а буквално става дума за десетки милиарди долари", каза той.

Финансовият министър обясни, че отделните точки на санкциите са били уточнявани още преди свалянето на американския безпилотен дрон, но че нападението определено е подпомогнало окончателното решение за налагането им.

"Обикновено, когато се целиш в държавния глава на страна няма връщане назад. Тогава вярваш, че няма други опции", обясни директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Джон Смит пред Ройтерс.

Китай призова САЩ и Иран "да запазят хладнокръвие и сдържаност", предаде Франс прес.

"Смятаме, че оказването на максимален натиск (върху Иран) не помага за решаването на проблема", заяви Гън Шуан, говорител на китайското външно министерство. "Фактите показаха, че тези действия имат обратния ефект и изострят напрежението на регионално ниво", добави той на пресконференция.

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън определи днес като "оглушително" мълчанието на Иран по предложението за преговори с Вашингтон, предаде Франс прес.

"Президентът (на САЩ Доналд Тръмп) отвори вратата за реални преговори", каза Болтън в изявление. "В отговор на това мълчанието на Иран е оглушително".

Рохани, също цитиран от АФП, обвини САЩ в лъжа, посочвайки, че Вашингтон не е отправял предложение за преговори към Техеран.