Пак да обясним за Бойко Борисов защо Гоце Делчев няма нищо общо с Че Гевара:

1. Гоце Делчев иска освобождението на своята родина от чужда власт, а Че Гевара иска да "освобождава" чужда страна от "капиталистическия гнет". Т.е. единият се бори за национални идеали, а другият - за икономическа утопия.

2. Гоце Делчев не е притежавал официалната власт, за разлика от Че Гевара, който след революцията в Куба става министър, а освен това неофициално се грижи за избиването на кубинската интелигенция.

3. Гоце Делчев е български национален герой, защото, както сам твърди, е българин. Негова цел е освобождението на Македония, която към онзи исторически момент е безусловно част от българското етническо землище. Това, че споделяме Гоце Делчев със създадената години след смъртта му държава, наричана днес Северна Македония, може само да сближава, а не да разделя.

Че Гевара е аржентинец комунист, който не признава националната принадлежност, и затова е готов да убива с лекота всички, които сметне за врагове или просто не го кефят. Това, че комунистите в Аржентина настояват да се отбелязва етническият му произход, само води до разногласия с кубинските комунисти, които го определят по-скоро за свой.

4. Гоце Делчев води въоръжената си борба само на територията на своята родина, докато Че Гевара иска да изнася комунистическата "революция" навсякъде по света и опитва в Африка и Южна Америка.

5. Гоце Делчев е убит в родината си, а Че Гевара - в Боливия.

Раздор не се всява. Всява се паника/страх.

Изразът "ябълката на раздора" идва от древногръцката митология и е свързан с мита за златна ябълка, откъсната от градините на Хесперидите, с надпис: „На най-красивата“, която Ерида, богиня на раздора,подхвърлила на 3-те богини – Афродита, Атина и Хера по време на сватбата на Тетида и Пелей. Според легендата всяка от трите богини сметнала, че ябълката е предназначена за нея и те започнали да се карат помежду си. Именно този надпис станал повод за гибелното съперничество помежду им, а впоследствие и за Троянската война, тъй като всяка от 3-те смятала, че тя е най-прекрасната.

 

 

---

Бел. ред.: постът на историка, граждански активист и инфлуенсър Емил Джасим е по повод изказването на премиера Бойко Борисов, който сравни Гоце Делчев с Че Гевара. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.