Държавни и правителствени ръководители от Европейската народна партия (ЕНП) се разбунтуваха срещу германската канцлерка Ангела Меркел и идеята й да отстъпи ръководството на Еврокомисията на социалиста Франс Тимерманс за сметка на своя сънародник и съпартиец Манфред Вебер.

Това се случи малко преди началото на днешния извънреден Европейски съвет в Брюксел.

Става дума за „пакет“, изработен на срещата на Г-20 в Осака от Меркел, френския президент Еманюел Макрон и премиерите Марк Рюте на Холандия и Педро Санчес на Испания. Той предвижда ЕНП да се откаже неин човек да оглави Еврокомисията, но да запази за себе си председателските места на Европарламента и Европейския съвет.

Против идеята се изказаха премиерите Бойко Борисов на България, Андрей Пленкович на Хърватия, Виктор Орбан на Унгария и Лио Варадкар на Ирландия.

„Ние си имаме водещ кандидат, спечелил европейските избори – Вебер. И сега от ЕНП идвам – ние категорично стоим зад нашия кандидат. Няма логика победителят да не бъде председател на ЕК. Не знам вече откъде идват всички тези идеи“, каза Борисов пред български журналисти.

Той изтъкна, че Меркел е лидер само на германския Християндемократически съюз (ХДС), но не и на ЕНП.

„Като ЕНП не сме се разбирали за пакета, договорен в Осака. Смятам, че би било справедливо да се каже, че има силна опозиция срещу предложението от гледна точка на ЕНП. Огромното мнозинство премиери от тази партия не смятат, че трябва да сдадем председателството на ЕК толкова лесно и без борба“, заяви Лио Варадкар.

А Андрей Пленкович направо отхвърли плана от Осака. Говори се, че самият хърватски премиер гледа към стола в „Берлемон“ - сградата, в която се помещава Еврокомисията.

„Няма подкрепа от лидерите и ръководството на ЕНП за пакета. Социалистите и либералите се опитват да елиминират Вебер без никакви солидни аргументи. Преговорите ще бъдат дълги и изтощителни“, изтъкна той.

Орбан пък нарече „обида“ за ЕНП евентуално номиниране на Тимерманс. Холандецът е на нож с правителствата в Полша и Унгария, тъй като има главна заслуга свете страни да са заплашени да останат без право на глас в Съвета на ЕС.

Лидерите на ЕНП се събраха на среща помежду си преди Съвета. Меркел бе принудена да си тръгне предсрочно от партийния форум, след като не успя да убеди колегите си, че пакетът от Осака е добър.

А само броени часове преди днешния Съвет всичко изглеждаше „нарисувано“. Дипломати споделиха пред Ройтерс, че номинирането на Франс Тимерманс е едва ли не „в кърпа вързано“.

Сега пък дипломати заявиха, че е възможен нов извънреден Европейски съвет на 15 юли. Ако е на тази дата, той ще съвпадне с началото на втората сесия на новоизбрания Европарламент.