Европейската народна партия (ЕНП) продължава да подкрепя Манфред Вебер за председател на Еврокомисията. Това заяви премиерът Бойко Борисов на влизане преди заседанието на Европейския съвет.

„Ние си имаме водещ кандидат, спечелил европейските избори – Вебер. И сега от ЕНП идвам – ние категорично стоим зад нашия кандидат. Няма логика победителят да не бъде председател на ЕК. Не знам вече откъде идват всички тези идеи“, каза Борисов.

Очевидно той имаше предвид информациите, постъпили часове по-рано на 30 юни. Според дипломати, цитирани от Ройтерс, Франция и Германия са се договорили за поста да бъде номиниран социалистът Франс Тимерманс. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи същото предложение на конференцията на председателите в Европарламента.

На намека, че идеята е дошла от Осака, където бе срещата на Г-20, премиерът отвърна:

„От Осака много други неща дойдоха. А и никой няма право да преговаря от името на ЕНП, какъвто и пост да заема.“

Колкото до германската канцлерка Ангела Меркел - тя е лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС), а не на ЕНП.

„Аз никога не съм бил против някого“, отговори Борисов на въпроса дали би подкрепил страните от Вишеградската четворка, които ясно заявиха, че не желаят Тимерманс.

Той посъветва журналистите да си припомнят негово изказване от преди година, че холандецът е един от най-добрите комисари:

„Прекрасен човек, много принципен, няма спор. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Има ЕНП, победила европейските социалисти. Ние тук не правим дисекция, разрез или коментар кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе за качествата и нареди: Вебер първи, Тимерманс втори. Надявам се, никой от нас не се счита за по-висш от европейския избирател, който е гласувал само преди месец.“

Всеки участник в срещата на ЕНП, включително Борисов, поел ангажимен да разговаря с по двама-трима свои европейски колеги на Съвета.

„Да не предвещаваме какво ще се случи, но не вярвам да завърши тази вечер с решение“, смята българският министър-председател.

По думите му каквото и решение да бъде взето на Съвета, то трябва да бъде положено върху принципи. И обясни:

„Аз стоя толкова зад Вебер, защото той е поел пред българските избиратели кохезионната политика, политиката на сближаване, киберсигурността, защитата на външните граници на ЕС, повече работни места."

По повод факта, че за висшите постове в ЕС вече се споменават две българки – Кристалина Георгиева и Мария Габриел, Борисов каза:

"България има два коза - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева."

Но не даде подробности. Премиерът нарича с моминското й име българската еврокомисарка Мария Габриел.

Той допълни, че не очаква днес да има решение за поста шеф на Еврокомисията, и уточни, че участниците в съвета са били посъветвани да си наемат хотел. Възможно е и утре да не се стигне до решение. Мнението на Борисов е, че никой от кандидатите няма да събере необходимата подкрепа от най-малко 22 страни.

Освен бъдещия председател на Еврокомисията европейските лидери ще обсъждат и номинирането на председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и върховния комисар на ЕС по външната политика и сигурността.

ЕНП на бунт срещу Меркел. Нов Съвет на 15 юли?

Началото на Съвета закъсня с три часа заради проточилите се консултации.

Меркел намекна вчера в Осака, че Тимерманс може да оглави ЕК. Часове преди днешната среща няколко дипломатически източника заявиха, че номинирането на холандеца е договорено между Франция и Германия.

А дипломати заявиха, че може да има нов Европейски съвет на 15 юли. Тогава започва и втората сесия на новоизбрания Европейски парламент.

Малко след 23 часа местно време (полунощ българско) Доналд Туск временно прекрати Съвета и започна двустранни срещис лидерите.