„Исках да те видя, защото се очертава един такъв компромис – Вебер на Парламента, ти на Комисията.“

Това каза българският премиер Бойко Борисов около полунощ брюкселско време на Франс Тимерманс – кандидата на европейските социалисти да оглави Еврокомисията.

 

 

Срещата се състоя в българското постоянно преставителство в ЕС. Борисов специално излезе от сградата на Европейския съвет, за да приеме холандеца в мисията на страната ни.

Така Борисов отстъпи от изказаната няколко часа по-рано позиция, че Европейската народна партия (ЕНП), чийто член са и ГЕРБ, твърдо държи на своя водещ кандидат Манфред Вебер.

Борисов и останалите премиери от ЕНП вдигнаха бунт срещу германската канцлерка Ангела Меркел. Причина бе, че тя отстъпи и се съгласи Еврокомсията да бъде оглавена не от Манфред Вебер, а от Тимерманс. Самата Меркел участва в изработването на „пакет“, разпределящ висшите постове в ЕС. Това се случи на срещата на Г-20 в Осака.

Бойко Борисов каза на Тимерманс, че са работили отлично заедно по въпроси като влизането на България в Шенген, Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), реформите. Холандецът е първи зам.-предсдател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

„Имахме до днес решение на ЕНП, знаеш. Но за мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП – също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното“, каза Борисов.

Но допълни, че, „погледнато реално, Вебер има повече опит в Парламента“.

„Днес говорихме с Педро (Санчес – б.р.), Еманюел (Макрон – б.р.), Рюте, Ангела, с други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим“, каза още министър-преседателят.

Франс Тимерманс се съгласи с думите му.

Междувременно в Туитър се появи следният шарж: 

В кампанията си преди европейските избори Тимерманс остро критикува президента на САЩ Доналд Тръмп, включително за "идиотски" позиции по политиката за климата.

Срещата между двамата се състоя след прекъсването на заседанието на Съвета, което обяви неговият председател Доналд Туск. Самият той започна двустранни срещи с няколко лидери. Очакваше се заседанието да бъде подновено след два часа.

Европейският съвет започна при румънското председателство на ЕС и продължи при финландското. "Смяната на караула" стана в полунощ брюкселско време (1 часа сутринта българско). Хелзинки оглавява от днес съюза за 6 месеца.