Опашките по граничните пунктове в посока Гърция родиха градската легенда - искат да ни спрат да ходим на море в чужбина, защото българските плажове са празни. Това, разбира се, не е вярно. Вярно е само последното - че плажовете са празни - видимо от снимките и видео клиповете, с които социалните мрежи изобилстват тези дни.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и някои от концесионерите в големите курорти коментират, че въпреки хубавото време, активният сезон у нас започва на 10 юли. Така че след седмица ще разберем колко точно слаб или пък силен е сезон 2019. Но факт е, че натрупването на няколко фактора поставят под въпрос конкурентността на Черноморието ни и под лупа всичко, което се случва по него. Това лято обществеността е по-чувствителна от всякога, защото:

Социологически проучвания показаха, че 1/3 от решилите да почиват българи, ще го направят в чужбина и по-точно - в съседните Гърция и Турция. Мотивите за това са много - по-добри условия, безплатните (масово) шезлонги и по-високо качество и не на по-следно място - ниски цени - заради срива на турската лира и заради намаленото драстично ДДС на широка гама от храни в Гърция.

Покрай поредните изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) отново се повдигна въпросът за презастрояването по морето и за липсата на достатъчно и добри къмпинги, съчетано с гоненията на любителите на природосъобразния туризъм от страна на централната и местните власти.

В резултат социалните мрежи изобилстват от сигнали за скъпи плажове и заведения, снимки на празни курорти. Факт, още през май от ведомството на Ангелкова посочиха, че очакват с около 4 на сто по-малко туристи, като последните коментари са, че имало отлив на младежи заради... т. нар. закон за шума. Всъщност, такъв закон има от години, но не се спазва, а последното изменение само увеличи с един час "тихите часове". 

Концесионер на загуба дотира държавата

За един курозен случай разказа тази сутрин Нова тв, вземайки повод от снимка в социалните мрежи на касов бон. На него е написано "Шезлонг 40 лв. Заповядайте пак!". Действието се развива на плаж край Черноморец. 

Наемателят Милен Янков бе включен в ефир, за да обясни, че ставало въпрос за чадър с два шезлонга в определената като ВИП зона. Но по-интересното, че от години стопанисвал плажа на... загуба. Реалната цена на спорните плажни съоръжения всъщност трябвало да е в пъти повече. Всяка година плащал наем на министерството от близо 120 000 лева и изчисленията му за въпросните чадър и шезлонги показвали, че да е на печалба, то трябва да взима на летовниците 87-88 лева. "Което би било шокиращо", призна Янков. 

Излизат ви сметките, след като от години стопанисвате плажа, констатираха водещите. А наемателят излезе алтруист:

"На загуба сме, но това не ми пречи аз да дотирам тази си дейност с друга моя дейност. За да може все пак да има плаж, да има цивилизовано място, където да почиват туристите."

Което искрено разсмя водещите и те му пожелаха успешен сезон и пълни шезлонги.

Като няма вода, пийте бира

Малко по-късно нова снимка разсмя потребителите на фейсбук (след като вероятно е разплакала хората, които са я направили). Тя е на нов касов бон, този път от заведение в курорта Албена. И гласи следното: Пица Пеперони (х2) - 29 лева, Фанта - 4 лева и 20 стотинки, Минерална вода (1,5 л) - 11 лева, Бира внос бутилка (0,5 л) - 6 лева. Общо: 50 лева и 20 стотинки".

"11 лева за 1,5 литра вода в Албена?! После къде били туристите", е коментарът към снимката.

Появиха се и коментари под снимка от една от инспекциите на министърката по морето в стил "Ехо, туристи, къде сте?".

На този фон днес екоминистърът Нено Димов допринесе за общото възприятие за състоянието на Черноморието като призна, че в редица малки курортни градове все още няма пречиствателни станции. Това е известно от години. От началото на 2019-а те вече имат право на финансиране за тази дейност, но по думите на Димов, вероятно защото тази възможност била нова, а кметовете имали нужда от време да обработят документите си, до момента нямало нито едно подадено заявление.

"Предполагам от следващия сезон ще са кандидатствали за финансиране и предполагам след изборите ще има активност", заяви той днес, пак по Нова тв.

Имаш парцел край морето - не може с палатка 

Това, че курортни градчета нямат пречиствателни станции обаче не притеснява министъра на екологията, колкото го притесняват любителите на природосъобразния туризъм, стана ясно още от изявлението му. 

"Ако тръгнете от Шабла и стигнете до Царево ще видите, че там където има диво къмпингуване има изключително много отпадъци и кметовете са изключително притеснени. Те взимат ресурс от хората, които плащат, за да покриват щетите от тези, които не плащат. В момента ако искате да почивате по този начин, нямате и основание законово да платите да ви почистят отпадъците, които вие сте направили. Респективно всички ние имаме определени биологични нужди, които трябва да изпълняваме в определени места - така че законът регламентира точно това", сподели Нено Димов.

Той е и един от четиримата министри, на които парламентът възложи с измененията в ЗУЧК да напишат правила за природосъобразния туризъм. Като от думите му стана ясно, че палатката ще е абсолютно забранена, дори ако си я разпънеш в собствения двор. 

Ако си имам терен, мога ли да си разпъна палатка? - попитаха водещите.

И получиха в отговор:

"Собственикът - държава, община или частен собственик могат да определят такова нещо при определени условия, казва законът. Какви са условията ще ме попитате? - Законът възлага на 4 министерства до шест месеца от влизане в сила на закона да разработят тези условия. Естествено, трябва да имате някакви видове тоалетни, трябва да имате някаква вода и ток и место, на което да събирате отпадъците си и оттам нататъка..."

- Иначе не може просто ако си имам терен, там да си къмпингувам? Ще излезе по-лесно паркинг да направя за колите и да им взимам по няколко левчета, за да минават, сложиха точка на темата водещите.