След арогантни изказвания и подигравки към любителите на природосъобразния туризъм и отказ от дебат за проблемите на Черноморието, управляващите отхвърлиха президентското вето, наложено върху част от последните изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. То бе разгледано днес във водещата по закона комисия - тази по регионална политика. 

С тях бе решено да се обособят места за къмпингуване, извън категоризираните като къмпинги обекти и се заложиха високи глоби. Бе решено кои ще са местата и изобщо какъв ще е редът, да се запише в наредба, изготвена от четири министерства, три от които известни с това, че се обявяват против т. нар. диво къмпингуване. Всичко това се случи без никакви разчети и оценка за въздействието - колко души би засегнало изменението, как и къде ще се определят тези места, пропорционални ли са глобите на нарушението и пр.

Къде са разчетите

Именно това подчерта днес и секретарят по правните въпроси на президента Румен Радев - конституционалистът проф. Емилия Друмева. Друмева започна изложението си с това, че държавният глава също смята, че този сегмент се нуждае от регулация и наблегна на текстовете от Конституцията гарантиращи правото на чиста околна среда за всеки.

"Сегашният режим е отворен към близостта, към радостта от природата. Би следвало в Закона за туризма да бъдат регламентирани условията за такова ползване, а това не е направено. Сегашната промяна в ЗУЧК е направена между двете четения, което парламентарното право допуска, но липсва оценка за въздействие и реално обществено обсъждане. Така остават редица въпроси, като: брой лица, засегнати от тези промени; ако всички притежатели и ползватели на каравани, кемпери и пр., се запътят към съществуващите категоризирани къмпинги, ще има ли място за всички тях; правени ли са разчети за капацитета на тези къмпинги – ако да – нека да ги видим", посочи Друмева.

И допълни по адрес на санкциите: "Принципът на пропорционалността е основен фундамент на правовата държава. Особено когато се ограничават права."

"При липса на яснота за местата и капацитета на тези бъдещи места, не може да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат. А той е запазване и възпроизводството на околната среда. Налице е несърезмерност - от една страна за строгите санкции към любителите, а от друга страна липсва строгост към дължимата грижа, която следва да бъде полагана от страна на държавата", заяви още Друмева.

И посочи в заключение, че: стандартите и нормативите още ги няма (т.е. наредбата), но високите глоби вече са разписани в закона.

"Ограниченията са вече в закона, а местата все още не са определени. Нито условията за ползване и престой. Няма ги стандартите и нормативите, които Конституцията (чл. 55) предвижда като гаранция за основното право на чиста околна среда", заяви конституционалистът.

Къде са плажовете

Председателят на комисията и автор на оспорваните от държавния глава текстове Искрен Веселинов (ВМРО) даде думата на представителите на екоорганизациите. Мирослава Петрова (Да запазим Корал/Бетономорие) се опита да очертае основните проблеми не само със закона, но и на Черноморието като цяло, според участниците във възобновените от две седмици екопротести. Но Веселинов я прекъсна - това не била темата на заседанието - а конкретните върнати от Радев текстове.

Петрова все пак успя да призове:

"Да не се отхвърля ветото и да проведем смислен дебат – в ясен срок, граждански организации и експерти да влезем в срочен и динамичен дебат. А не да уличаваме едно съсловие като единствен разрушител на Черноморието, което всички обичаме. Хората, които практикуват този вид туризъм, са хора от средната и над средната класа, студенти, младежи."

След нея думата взе Тома Белев (Асоциация на парковете в България). И неговата юридическа обосновка бе сходна с тази на юристите на държавния глава. Белев призова да има ред, но той да е определен със закона, а не с наредба. И цитира съдебно тълкуване по въпроса (за което и Клуб Z писа и в което най-общо се казва, че не може наредбите да са над законите).

"Подзаконовият акт предполага наличието на уредба в закона, а не подзаконовият акт да дописва закона. Това създава нестабилност на правната уредба – правилата да се променят често според конюктурата. Т. е. приемете ветото на президента и запишете правилата в закона. Има нужда от правила, но дайте основата", призова и Белев. 

Разясни на депутатите и какво е престой и паркиране и какво е движение на МПС според Закона за движение по пътищата - това по повод на забраната за престой на кемпери извън имагинерните места, записани в ЗУЧК.

Белев обаче предостави изготвена от него справка, базирана на публичните регистри, от която става ясно, че "28 на сто от площта на плажовете в България изобщо не фигурира в специализираните карти. Според Министерство на туризма плажовете у нас са 237, а според картите са 262. В тях не се включват плажовете Камчия, Шкорпиловци, Св. Константин и Елена, Оазис, Слънчев бряг и др. Тяхната обща площ е 3233 дка, а общата площ на плажовете в България е 11 448 дка. В община Аврен например от 340 дка плажове в специализираната карта, са включени само 89 дка. 

На много места в кадастралната карта е посочена "крайбрежна ивица", но няма плажове. Дюни има само на 43 плажа, на други 50 не са отразени. А само на 9 са отразени всички дюни. Над 70% от всички отразени дюни попадат в частни имоти."

Президентът да атакува и минаването на червено

След като изложи тези данни, Белев (оставени без коментар от депутатите), призова комисията да повика на разговор министерствата на туризма и на регионалното развитие и чак тогава да се направи сериозен дебат по темата за Черноморието и да се коват закони. "Повикали сме ги вече, благодаря", отсече Веселинов и продължи нататък.

Думата взе Александър Ненков (ГЕРБ), за да обяви: "за съжаление виждам по-скоро политически мотиви" в мотивите за ветото. 

"Никой никога не е имал за желание да забранява или ограничава конституционните права на гражданите. Апелирам да не се политизира. Сигурен съм, че много от хората, които протесират, дори не са чели параграфа, за който става въпрос", подложи на съмнение Ненков способността на хората да четат и да се информират.

"Осен това – наказателните постановления влизат в сила година след влизането в сила на наредбата. Така че недейте да плашите хората, че утре някой ще отиде да ги глоби", допълни той. 

И тогава думата взе лице, представено като експерт към комисията само с името "Тодоров". За да се иронизира президентската институция и любителите на природосъобразния туризъм, явно разпознал се като автор на оспорваните текстове.

"Оставам с впечатлението, че сме в една ситуация на културен форум, на който присъстват едни литературни критици, които обясняват на аудиторията един роман, който не са дочели, но не си дават сметка, че авторът на романа е в залата и ги слуша внимателно", започна Тодоров.

"Екоактивистите може и да не разбират, но не смятам, че на президентската администрация й отива да казва, че има по-големи рестрикции от досегашния ред. А досегашен ред няма – на мен досегашен ред не ми е известен. 

От категоризираните къмпинги в момента по Черноморието, има 30 (?!, б.р. - според "Евростат" са 9). Сигурно ако и всички тръгнат по едно и също време и към хотелите – няма да стигнат леглата.

Преминаването на червен светофар и движението в насрещната лента – да обърна внимание на президентската институция – ако смятат, че ограничават правата на придвижване – може също да ги атакуват в Конституционния съд", произнесе се Тодоров.

В далеч по-възпитан тон му отвърнаха Дора Янкова (БСП) и самата Друмева, като Янкова посочи, че щом има обществени брожения, депутатите не могат да остават глухи и слепи за тях и да правят нещо на инат.

"Г-н Тодоров, ние сме длъжни да имаме и очи, и уши, и всички сетива за това, което се говори в обществото. Не мислете, че темата се политизира. Имам притеснения за това, че четирима министри ще питат наредба занапред. Има очакване за по-стабилни актове – да ги потърсим. Отварят се доста въпроси за осмисляне - да ги решим", призова Янкова.

"Като член на парламента ще споделя своето възмущение от министъра на туризма Николина Ангелкова", допълни тя, изброявайки всички обещания на Ангелкова за слагане на ред по морето и за уреждане на въпроса с къмпингуването. "Вместо това получаваме и ново искане - по-бързо да се раздадат и неохраняемите плажове", посочи Янкова.

"В досегашният ред, господине, е записано в закона, че трябва да се създадат правила. Действащият закон посочва, че уредбата трябва да е в закон – не в наредба. Когато има ограничаване на права – те трява да са в закон. А това, че наредба ще се прави от четирима министри, не й придава правна тежест. Установяват се глобите – бърза се с тях, но не са определени местата за къмпингуване, което стои в основата. Когато има наказания, трябва да има ясна картина за нарушенията", посочи и Друмева по адрес на "експерта Тодоров".

Призивите не бяха чути и управляващите с мнозинство от 13 гласа "за", 6 "против" и 0 "въздържал се" приеха наново закона си, с което отхвърлиха ветото.