Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции срещу Турция и да извади страната от програмата за производство на бойни самолети F-35, ако Анкара се сдобие с руската противоракетна система С-400, съобщи Ройтерс, цитирайки американски официални представители. 

След като говори с американския президент в Япония на срещата на Г-20, турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че държавата ще бъде пощадена от американските санкции заради продажбата на оръжието. Думите му бяха подкрепени от нежеланието на американския президент изрично да обяви, че ще бъдат наложени санкции.

Източници от Вашингтон обаче са на друго мнение.

"Съединените щати многократно и красноречиво заявиха, че Турция ще посрещне много реални и негативни последици, ако продължи със закупуването на С-400, включително загуба на индустриалното участие в програмата на F-35 и излагането на санкции съгласно акта "Противодействие на противниците  на Съединените американски щати чрез санкции", обяви говорителка на Държавния секретариат.

В Пентагона подполковникът от военновъздушните сили Майк Андрюс отбеляза, че "нищо не се е променило".

"Закупуването на руската С-400 противовъздушна и противоракетна защитна система е несъвместимо с програмата F-35. На Турция няма да бъде позволено да разполага и с двете системи", допълни Андрюс.

Ако САЩ отстранят Турция от програмата F-35 и наложат санкции на съюзничката си в НАТО, това ще бъде един от най-значимите конфликти в историята на отношенията между двете страни.

Тръмп може и да отложи санкциите. Това ще се хареса на Анкара, но не и на съюзниците на президента в Конгреса. 

На срещата на Г-20 в Япония държавният глава на Съединените щати обвини администрацията на Обама, че не се е договорила с Турция за продажбата на американската алтернатива на С-400 - ракетите "Пейтриът". Според него Ердоган няма вина.

"С него се отнесоха нечестно", зави Тръмп.

Дори ако американските санкции срещу Турция са по-леки от очакваното, те могат да доведат до задълбочаване на кризата с турската лира. След 30-процентов спад на валутата през миналата година икономиката бе изпратена в рецесия, като лирата загуби нови 10 процента през 2019 г. 

Според експерти за Тръмп ще е по-лесно да задържи или отложи санкциите, вместо да оттегли заплахата, че ще извади Турция от програмата за разработването на бойните самолети. Съединените щати поддържат тезата, че С-400 не е съвместима със защитната мрежа на НАТО и може да компроментира F-35.

Затова републиканците и демократите в Конгреса се противопоставят на стремежа на Анкара да си осигури и двете системи.

За да демонстрира сериозните си намерения, Вашинготн вече е започнал процеса по изваждане на Турция от програмата. Прекратени са тренировките на турски пилоти с бойните самолети в Щатите и не се приемат нови летци.

Някои специалисти вярват, че Тръмп може да се опита да промени курса, като в последната минута постигне сделка за продажбата на "Пейтриът".

"Тръмп може да получи писмен отказ от право", заяви Аарън Стайн, директор на програма за Близкия изток в мозъчния тръст FPRI. "Това може да му спечели само 180 дни, в които да постигне сделка за "Пейтриът", докато С-400 се разгръща, а Турция е извадена от програмата за F-45", допълни той. "Крайният резултат в най-добрия случай за Турция е слаб отказ от санкции, ядосан Конгрес и бъдеще без летателен апарат, за който Анкара е платила много повече от един милиард, за да придобие", заключи Стайн.