Лидерката на Хонконг Кери Лам е пожелала  да се срещне със студентите, които водят протестните движения в бившата британска колония заради предложения закон, който ще позволи екстрадицията към Китай, предаде Ройтерс. Според критиците така ще се наруши върховенството на закона. Те също посочват, че китайските съдилища често не зачитат правата на подсъдимите.

Говорителката на Лам обяви чрез имейл, че лидерката "наскоро е започнала да кани млади души от различни обществени прослойки на среща, включително студенти и млади души, които са участвали в скорошните протести".

Студентският съюз в Университета на Хонконг за наука и технологии, който е един от осемте големи образователни институции на територията, отказа предложението, като обясни, че Лам е предложила среща на "закрити врата", за да се осигури "задълбочена и директна размяна на идеи".

"Диалогът трябва да бъде отворен за всеки един гражданин на Хонконг, който желае да участва", бе споделено на профила във Facebook на учебното заведение.

Лидерът на Студентския съвет в университета Джордан Пан заяви, че ще се съгласи само ако правителството обещае да не разследва демонстрантите, които са взели участие в протестите.

"Не разбирам защо тя не отговаря открито на желанията на хората, а предпочита среща на закрити врата", отбеляза той. "Искаме да попитаме дали правителството искрено иска да комуникира с младите хора, или това е поредното политическо пиар шоу", добави Пан.

След масови сблъсъци между протестиращи и органите на реда Лам отложи безсрочно законопроекта. Гражданите на Хонконг настояват за пълна отмяна и оставката на главната администраторка (наименованието на позицията, която заема).

Демонстранти нахлуха в Законодателния съвет на Хонконг на 22-рата годишнина от присъединяването ѝ към КНР (1 юли) и нанесоха тежки щети на залите в сградата.

Адвокатската колегия на Хонконг (HKBA) поднови призивите си към администрацията да организира независимо разследване на събитията от 12 юни, когато полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу протестиращи.

"HKBA призовава правителството да отговори по искрен начин на желанията на общността, изразени толкова категорично през последните седмици. Отказ от ангажиране с обществото по важни и належащи въпроси е недоброжелателно за върховенството на закона", се казва в официално съобщение на групата.