Здраво стъпило на опорната точка „къмпингуващите цапат, а общините плащат“ парламентарното мнозинство за пореден път не се съобрази с президентско вето - този път върху части от новоприетите изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Румен Радев атакува текстове, с които на тъмно, без оценка за въздействието и очаквания ефект и в противоречие със съдебната практика, бе решено да се обособят специални места за т. нар. диво къмпингуване - но не със закон, а с наредба на четирима министри. За излизане извън тези места се предвиждат солени глоби, някои от които четирицифрени. 

Законът в този му вид бе подкрепен от 143-ма народни избраници, 66 бяха „против“, а един се въздържа. Само от левицата опонираха на управляващите, изтъквайки, че не може наредба да играе ролята на закон, че наказанията са непропорционални на нарушенията и поискаха сериозен дебат за Черноморието, в който да се уреди и въпросът със свободното къмпингуване. 

На фона на всички сигнали за джипове и джетове върху пясъка и дюните, от БСП попитаха: кой вреди повече на околната среда – палатката или моторното превозно средство.

От ГЕРБ обаче бяха непреклонни - палатката цапа. Не бе коментирано от управляващите признанието на екоминистъра им Нено Димов, че в редица малки черноморски общини няма пречиствателни станции, а кметовете им, въпреки че от началото на годината имат възможност да кандидатстват за финансиране, все още не са подали нито един проект. 

Не бе коментиран и фактът, че в няколко свои решения по сходни казуси съдилища у нас, в това число Върховният административен съд, заявяват, че българските граждани имат право по Конституция на свободно придвижване и то не може да бъде ограничавано с наредби, а само със закон.

Оказа се обаче, че управляващите са разбрали от мотивите на президента за връщане на ЗУЧК друго - че бил притив замяна на режима за къмпингуване.

"Винаги и аз, като народен представител, и моите колеги сме се отнасяли сериозно към всеки един от мотивите на президента. Ние винаги се отнасяме с достатъчно уважение към президентската институция, независимо от принципните си различия и политическите си пристрастия. Основно мотивът на държавния глава срещу ЗУЧК е бил, че сегашния по-либерален режим се заменя с един по-рестриктивен. Само, че, колеги, няма как да има по-либерален режим, при положение, че изобщо режим липсва. Няма такъв, за да бъде либерален или консервативен", разтълкува Александър Ненков (ГЕРБ).

И обясни какви са неговите мотиви да подкрепя новите текстове:

"Смисълът им не е да се наложат някакви санкции или да се търсят някакви приходи, а да има елементарни, ако щете чисто хигиенни изисквания, които да всеки да ги спазва."

За приходи обаче говори колегата му от ГЕРБ – Димитър Бойчев. 

"Черноморските общини харчат немалък ресурс, който е събран от всички нас за сметосъбиране и сметоизвозване след такива кмпингуващи", заложи на старата "опорка" Бойчев.

Без да бъде отчетено от него, че самите къмпингуващи многократно са предлагали назад в годините глоби за замърсителите, които да отиват в общинските бюджети.

Депутатът от БСП Крум Зарков формулира основното възмущение на любителите на природосъобразния туризъм, които излязоха на протест веднага след приемането на измененията в ЗУЧК – двойният стандарт – за хотели и джипове може, за палатки не може. И настоя за дебат за Черноморието като цяло.

"Приемането на ветото няма да бъде загуба за вас или победа, за който и да било. То ще бъде шанс този дебат да се състои в една нормална атмосфера и обстановка. 

Със закона се създава усещане за двоен стандарт: палатката в гората или джипът на плажа – кое е по-вредно?", попита Зарков.

А по отношение на ролята на държавата в целия процес посочи: 

"Ако днес някой се чуди, че определен начин на къмпингуване създава проблеми, това е проблем не само за самите къмпигингуващи, а и на държавата, която не е изпълнила своя ангажимент".

По думите му въпросът е трябвало да бъде решен през Закона за туризма, а не чрез Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

"Днес ни се представя да упълномощим определен брой министри - 4-ма и те евентуално някой ден да регулират. От там идва цялото напрежение", обясни той.

В заключение посочи, че нито къмпингуващите, нито президентът, нито БСП е против регулация, но тя трябва да се направи в закон, а не в една неустойчива наредба, която може да бъде променяна непрестанно – в зависимост от волята на няколко министри.

Въпросните министри са четирима - на околната среда и водите, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието. От тях само последният не е изразявал негативно становище към къмпингуващите (до момента). Те имат шест месеца да напишат наредбата. От изявления на Нено Димов обаче вече стана ясно, че ако имаш частна собственост по морето и решиш да спиш под звездите в собствения си терен - ще бъдеш глобен за организиране на място за свободно къмпингуване.