В 9 часа тази сутрин (наше време) бе проведена първата официална пресконференция на треньора на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяр преди началото на следващия сезон. Отборът започна предсезонната си подготовка в Пърт, Австралия, където в събота от 14 часа (бг време) ще се изправи срещу местния тим "Пърт Глори".

Брифингът на Солскяр бе очакван от милионите почитатели на "червените дяволи" по света, много от които са разочаровани от катастрофалния завършек на миналия сезон и скромните попълнения през летния трансферен прозорец досега.

Двамата нови футболисти (лявото крило на "Суонзи" Даниел Джеймс и десния бек на "Кристал Палас" Аарън-Уан Бисака) не са достатъчни, за да възстановят статуса на "Манчестър Юнайтед" на фаворит за спечелването на Висшата лига. 

Затова отборът се опитва да привлече и други играчи, като засега най-много се спрягат имената на плеймейкъра на "Спортинг" (Лисабон) Бруно Фернандес, защитника на "Лестър" Хари Магуайър и младия халф на "Нюкасъл" Шон Лонгстаф. 

Най-големият проблем за "червените дяволи" обаче идва отвътре - Погба безспорно иска да напусне три години преди изтичането на договора му с "Манчестър Юнайтед". И именно това бе най-важният въпрос, на който Солскяр трябваше да отговори - дали отборът ще отвори изходната врата за играча, или ще се повтори сюжета "Роналдо" от 2008 г. - когато Фърги успя да убеди португалската звезда да остане за още един сезон.

Самият футболист сподели по време на промоционално турне за "Адидас" в Токио в средата на юни, че може би е настъпило времето за "ново предизвикателство".

"Както вие казахте, много се говори и много се мисли, заяви той пред репортери. - Аз прекарах 3 години в Манчестър и се справих добре: имаше хубави моменти, имаше лоши моменти, като при всеки. Като навсякъде. След този сезон, след всичко, което се случи, след като този сезон ми беше най-добрият... Мисля, че е подходящо време да приема ново предизвикателство някъде другаде."

Намерението на френския национал бе потвърдено от агента му - Мино Райола.

"Всички знаят за желанието на Пол да продължи напред. В момента работим върху това. Всеки в клуба - от мениджъра до президента - знаят какво иска Погба”, заяви италианецът пред “Таймс”.
Във вторник той допълни, че "Манчестър Юнайтед" не е защитил Погба от критиките и че е време да се намери компромисно решение. 

"Погба не е направил нищо лошо. Демонстрира уважение и професионализъм. В "Юнайтед" отдавна знаят за желанието му. Хората обичат да го критикуват без да разполагат с правилната информация. Жалко, че клубът не предприе нищо, за да спре това. Надявам се, че скоро ще намерим удовлетворяващо решение за всички страни", заяви Райола, който вероятно ще получи сочна комисионна при извършването на трансфера.

"Реал" (Мадрид) е фаворит за подписа на Погба, който никога не е криел желанието си да играе под ръководството на френската икона Зинедин Зидан. Носителят на "Златната топка" за 1998 г. също иска да привлече халфа на "Юнайтед", тъй като "белите" се нуждаят от пълно преустройство, за да изтрият спомените за кошмарния минал сезон.

В надпреварата участва и италианският хегемон "Ювентус", който е на прага да се пребори за най-търсения играч през летния трансферен прозорец - защитника на "Аякс" Матайс  де Лихт.

"Старата госпожа" отвори широко джобовете си през последните две години (още с изненадващото закупуване на Кристиано Роналдо) и демонстрира, че е твърдо решена да спечели неуловимия трофей на Шампионската лига. Дали обаче "Ювентус" се нуждае от нов халф, след като вече се сдоби със свободните агенти Аарън Рамзи от "Арсенал" и Адриен Рабио от ПСЖ. 

При всички положения "Манчестър Юнайтед" ще изискват сериозна сума пари, за да се разделят с Погба - според някои източници поне 150 милиона паунда.

Ето какво каза Солскяр на пресконференцията в Пърт.

"Доколкото знам не е имало никакви оферти за нашите играчи. Ние сме "Манчестър Юнайтед" и не сме принудени да продаваме. Пол никога не ме е притеснявал. Той много се труди, истински професионалист е и гордо момче. Не мога да седя тук и да говоря за това какво си говорят Пол и агента му. Той все още има няколко години в договора си и е бил фантастичен. Тук съм, за да говоря за сезона и предсезонната подготовка. Пол никога не се е изваждал от отбора и винаги е давал най-доброто от себе си и не мога да говоря за нищо повече. Агентите говорят през цялото време и ние не сме получавали никакви оферти, това е всичко, което мога да споделя по въпроса. Имаше много разговори и спекулации за много от нашите играчи, както идващи, така и напускащи, но за мен си е просто част от работата. Като си в "Манчестър Юнайтед", очакваш подобни неща, сподели норвежецът, цитиран от "Дейли мейл".

Въпреки че Солскяр отчетливо заяви, че не са постъпвали оферти за подписа на французина, това е отстъпка от предишния му коментар по въпроса, който изрази в края на април тази година. Тогава легендата на "Юнайтед" ясно подчерта, че Погба ще остане играч на "червените дяволи" и през следващия сезон.

"Не може да гарантираш нищо във футбола, но - да, аз мисля, че Пол ще остане тук, заяви той пред репортери, цитиран от "Скай спортс. - Мога да ви уверя, че той е напълно решен да бъде успешен с "Юнайтед".

Е, за последното с основание може да заключим, че е мислил погрешно.

Както обаче той отбеляза някои неща са извън контрола на мениджърите - традиционно не се гледа с добро око на отборите, които не позволяват на футболистите си да напуснат (кой ще отиде да играе след това в "Манчестър Юнайтед", ако е наясно, че е възможно да му бъде препречен изхода в даден момент).

Също така Погба е демонстрирал в миналото, че играе според настроението си - добрите му показатели през миналия сезон се дължат до голяма степен на 10-те мача след напускането на Жозе Моуриньо, с когото въобще не се понасяха. В последния си двубой като треньор на "червените дяволи" Специалния дори не го пусна в игра и то срещу "Ливърпул". На "Анфилд".

Струва ли си да се рискува с "нещастен Погба" през сезон 2019-2020 г., след като така или иначе отборът се нуждае от спешно презареждане с нови попълнения (които могат да бъдат осигурени след свежите пари от трансфера на френския национал)? Не бива да забравяме, че след 1 година цената му ще падне значително.

Каквото и да се случи, едно е ясно - Погба не се оказа решението за "червените дяволи" след края на ерата "Фъргюсън".

Може би е време "Манчестър Юнайтед" също да приеме "ново предизвикателство".