Британски министри планират да наложат на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Междувременно, британски таблоид, позовавайки се на източници от службите, предаде, че Иран може да е вкарал кораба в капан, използвайки руска технология за фалшифициране на дижипиес сигнали, която не би могла да се използва без нареждане от президента Владимир Путин.

Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.

Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът.

 

Видео You Tube

Междувременно Иран публикува видео, показващо пленяването на танкера, предаде Ройтерс. На него ясно се вижда как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера. Тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер.

Агенцията отбелязва, че тове е същата тактика, което британската морска пехота е приложила при пленяватего на иранския танкер "Грейс-1" в Гибралтар на 4 юли т.г. Британските власти казаха, че той е превозвал ирански петрол за Сирия в нарушение на международното ембарго.

Великобритания е казала вчера на Съвета за сигурност на ООН, че иранските сили са предприели действия по задържането на плаващия под британски флаг танкер, когато се е намирал в омански териториални води, предаде Ройтерс, , цитирана от БТА.

"Корабът е изпълнявал законното си право на транзитно преминаване през международен проток, съгласно международното право", каза постоянното представителство на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност.
"Международното право изисква правото на транзитно преминаване да не бъде нарушавано и следователно иранските действия представляват незаконна намеса", добави британската мисия. 

Писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. 

Неделното издание на в. "Дейли мирър" съобщава днес, че две британски разузнавателни агенции - службата за външно разузнаване МИ-6 и Правителственият щаб за връзка - работят по версия, според която Русия би могла да бъде свързана със задържането на "Стена Имперо".

Според версията танкерът бил вкарана в капан чрез лъжливи джипиес сигнали, подавани по руска шпионска технология.

Британската фрегата "Монтроуз" се притекла на помош на танкера, но пристигнала на местопроизшествието със закъснение от 10 минити, пише вестника, позовавайки се на анонимни източници от службите.

В момента, когато екипажът на фрегатата е получил заповедта, "Стена Имперо" бил още в омански води, но при пристигането й на мястото на инцидента, танкерът вече бил заставен да влезе в териториалните води на Иран.

Един от източниците на "Сънди мирър" казва, че по време на войната в Сирия руското разузнаване и иранският корпус на гвардейците на ислямската революция са си сътрудничили тясно.

Вестникът коментира, че евентуална руска намеса в случая би била възможна само със санкцията на Путин.

Иранският посланик във Великобритания Хамид Баединеджад призова Лондон да обуздае "местните политически сили", които според посланика искат да доведат до нарастване на напрежението между двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е много опасно и неразумно в чувствителен момент в региона", заяви Баединеджад в Туитър. "Иран обаче е непоклатим и готов за различни сценарии".

Скоростта на разследването, засягащо плаващия под британски флаг танкер "Стена имперо" ще зависи от сътрудничеството на екипажа, заяви днес Аллах-Морад Афифипур, генерален директор на пристанищните власти в източната иранска провинция Хормозган, цитиран от Франс прес.

В интервю за иранската телевизия Прес Ти Ви той съобщи, че 23-ата членове на екипажа се намират на борда и са в добро здраве. 18 от тях, включително капитана, са индийски граждани, а останалите петима са граждани на Латвия, Русия и Филипините.

Според иранските власти танкерът "Стена имперо" е бил задържан за неспазване на международния кодекс на корабоплаването, припомня АФП.