„Те отдавна дадоха заявка за това. Така че не е изненада.“

Така евродепутатката Елена Йончева коментира специално за Клуб Z думите на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера.

„Очаквам тези дни предложението на наблюдаващия прокурор по обвинението срещу Елена Йончева. При положение че то постъпи, ще се съобразя с правилата в Енропарламента и естествено ще поискам имунитета й“, обяви пред журналисти той.

Практиката показва, че когато една държава поиска свалянето на имунитета, това се случва, изтъкна Йончева.

„Защото, от една страна, Европа има доверие в националните институции на държавите членки. От друга страна, знаем какво е състоянието на правосъдната система в България и как се повдигат обвинения срещу хора, които не са удобни на властта“, коментира евродепутатката от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Това обаче не я притеснява, защото обвинението е абсурдно.

„Само да напомня, че то е за пране на пари. Което конкретно в този случай означава, че аз е трябвало да зная, че тази банка – КТБ, ще фалира, още през 2013 г. След като държавата тогава не е знаела, как е възможно аз да зная?“, попита Елена Йончева.

Според нея по тази причина това обвинение не стига до съда. Но целта му е да се вдига политически шум, да се злепоставя политическият опонент, да бъде омаскарен. И това нямало съмнение за повечето от българските граждани.

„Всичко, което съм правила, е открито. С тези средства са направени документални филми, закупена е техника, филмите са реализирани и излъчени. Имам всички документи за това“, каза доскорошната журналистка.

Как се отнема евродепутатски имунитет

Всеки евродепутат притежава двоен имунитет:

• на територията на своята страна, подобно на имунитетите, предоставяни на членовете на националните парламенти;

• на територията на всяка друга държава от ЕС - имунитет от всякаква форма на задържане или съдебно производство.

При искане от страна на компетентен национален орган до Европарламента да бъде снет имунитетът на евродепутат председателят на ЕП обявява искането на пленарно заседание и го отнася за разглеждане от Комисията по правни въпроси. Същото се прави и когато има искане от страна на настоящ или бивш евродепутат имунитетът му да бъде защитен.

Комисията може да поиска всякаква информация или обяснения, които счете за необходими. На съответния евродепутат се дава възможност да бъде изслушан, като той може да представи всякакви документи или други писмени доказателства.

Комисията приема при закрити врата препоръка към Европарламента за снемане или защита на имунитета. На пленарното заседание след решението й ЕП взема решение с обикновено мнозинство на гласовете. След гласуването председателят незабавно съобщава взетото решение на съответния евродепутат и компетентния орган на съответната страна членка.

Евродепутатът запазва мястото си в ЕП дори при снемане на имунитета. Мандатът му е национален и не може да бъде отнет от който и да било друг орган. Снемането на имунитета не е осъдителна присъда. То просто дава възможност на националните съдебни органи да проведат разследване или съдебен процес.

Ако евродепутатът бъде признат за виновен за извършване на престъпление, органите на съответната държава членка са тези, които следва да решат дали мандатът му трябва да бъде прекратен по тази причина.