Окончателно: Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и утвърди предложението фирми и еднолични търговци да имат право да финансират партии - без ограничения в размера на даренията. "За" новия модел на издръжка на партиите гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС (автори на идеята - б.р.), "Воля" и  "Обединени партиоти" - очевидно от "Атака". От НФСБ и ВМРО бяха против - но не защото подкрепят мотивите към ветото на държавния глава, а защото смятат, че приетият и неоспорен 1 лв. държавна субсидия на глас в комбинация с бизнес финансиране е опасна практика за политическата система. 

Румен Радев наложи вето на текстовете, свързани с финансирането на партии от фирми и еднолични търговци, но не и на тези за драстичното намаляване на субсидията от 11 на 1 лв. на глас за партия на парламентарни избори.

Последното от ГЕРБ мотивираха с проведения преди години референдум по предложение на Слави Трифонов и шоуто му, а до ситуацията се стигна след ново "разкритие" на екипа на Слави, че вместо по 11 лв. на глас парламентарните сили са взимали по 13 лв. от бюджета годишно в продължение на години. Това бе обяснено с грешка и пропуск в закона от Министерството на финансите. И се реши партии да връщат надвзети суми.

По време на двучасовите дебати днес - незнайно защо - Менда Стоянова от ГЕРБ, която бе един от двамата говорители от партията, защитаваше отново левчето субсидия - въпреки че то не бе предмет на ветото. Но не защитаваше текстовете, които се гласуват - а именно подкрепените от партията и отречени от Радев текстове за финансиране от фирми и еднолични търговци.

Сред подкрепящите новите правила за партиите мотивите на Румен Радев оспори Йордан Цонев от ДПС.

"Не сме съгласни с по-голямата част от мотивите. Юридическият екип на президента да не го подвежда, защото това звучи смешно", заяви той по адрес на констатацията в мотивите, че партиите имат конституционна задача да защитават обществения интерес, а даренията от бизнеса ще нарушат това. 

"До 2009 г. конституцията е била погазвана и партиите не са изпълнявали конституционната си роля? - обърна се задочно към президентския екип депутатът от ДПС, припомняйки, че допреди 10 години партиите имаха право на пари от юридически лица, заедно с държавната субсидия. 

"Всяко дарение е детерминирано от икономически интереси, така ли? Да, по-добре е държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, предложен от някакво шоу...", защити Цонев публичното финансиране на партиите и обвини всички останали формации в Народното събрание в популизъм, защото от референдума досега са отказали да обяснят на хората защо партиите трябва да получават помощ от държавата и за какво се харчат тези пари.

Цонев попита дали някой през тези години, освен ДПС, е обяснявал на гражданите, че основният дефект на субсидиите досега е бил, че големите партии с над 1 млн. избиратели са получавали пари над нуждите си, но по-малките - в това число и ДПС, са получавали финансиране под нуждите им.

Последва размяна на реплики между представители на БСП и Цонев, като социалистите обявиха, че подкрепят ветото на Румен Радев и са категорично против промените в начина на финансиране на партиите като цяло - и против само 1 лв. на глас от бюджета, и против бизнес даренията. По думите на Крум Зарков идеята за пари от фирмите има и друго име и той се нарича "политически рекет". 

Колегата му Антон Кутев се обърна към Цонев с упрек как в редиците на ДПС е и Делян Пеевски, който вероятно финансира Движението и "години наред партията прехвърля към бизнеса му и обратното".

"Не знам дали е противоконституционно, но вреди на държавата, Делян Пеевски е по-влиятелен от министър-председателя", обяви социалистът.

Цонев на свой ред отвърна: 

"Репликите ви потвърждават тезата, че проспахте дебата, че бяхте увлечени от популизма, когато имаше референдум, не обяснихте на хората, че 1 лв. не помага за развитието на демократичния процес. Не знам защо сега ви дойде този акъл, но не е лошо. Сега вече сте готови за дебат."

Избраникът от ДПС припомни, че именно ДПС в годините е правило предложенията с ограничаване на даренията от бизнеса да се върви към увеличение на публичното финансиране на партиие до пълната отмяна на ролята на фирмите през 2009 г. Отхвърли и обвиненията за дарения от Пеевски. 

Кристиан Вигенин от БСП на свой ред препотвърди защо левицата ще подкрепи ветото и - индиректно потвърждавайки готовността за дебати, спомената от Цонев, предложи именно такива - отлагане на текущото гласуване, формиране на работна група и преговори между политическите сили. 

Закономерно - това не се прие. 

Славчо Атанасов от НФСБ обвини ГЕРБ и ДПС, че с промените в законодателството "умъртвяват малките партии", а Искрен Веселинов от ВМРО добави и още едно предложение: "А защо направо вече след името на партията да не пише името на спонсора - като при спортните отбори".

"Това, което обединява всички в този дебат, е лицемерието. Трудно ми е да кажа, че ще сме за ветото, но продължаваме да сме против закона", обобщи Веселинов.

Представителите на "патриотите" опровергаха с примери и версията на ГЕРБ, че никой досега не предлагал друг модел за финансиране, докато се гласувал законопроекта (и НФСБ, и ВМРО имаха предложения, които бяха отхвърлени при второто четене и преди ветото на президента - б.р.)

Последва гласуването. Резултатът - ветото падна, бизнес финансирането за партиите ще влезе в сила при обнародване на закона в "Държавен вестник". Това значи, че след около седмица партийната субсидия става 1 лв. на глас годишно, а юридически лица получават право на политически дарения.