"Кризата с африканската чума е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за Ф-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращи енергия протести за избор на нов главен прокурор и много други теми."

Така президентът Румен Радев откри срещата на "Дондуков" 2 с представители на институциите, посветена на борбата със свинската чума.

"Всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите. Затова е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с африканската чума, защото тя засяга не само животновъдния бранш, а и хиляди българи, които разчитат за своята прехрана на домашните животни, които отглеждат сами", добави Радев.

По време на срещата президентът настоя за адекватни финансови стимули за компенсиране на стопанствата, за да се овладее разрастването на епидемията. Във връзка с това трябва да се проучат и възможностите за съдействие от ЕК, заяви държавният глава, цитиран от пресцентъра си