Руанда затвори границата си с Демократична република Конго (ДРК), в която повече от 1 803 души загинаха след избухването епидемия от ебола миналата година, предаде "Гардиън".

Втори смъртен случай бе потвърден тази сряда в западния конгоански град Гома, който е близо до граничния град на Руанда Гисени. Много от местните жители работят или изпращат децата си на училище в съседната държава.

Световната здравна организация (СЗО), която обяви повторното избухване на епидемията миналия месец, препоръча да не се налагат ограничения за пътуване или търгуване с ДРК. Въпреки това обаче допълни, че рискът от разпространение в региона е "много висок".

Президентството на ДРК изрази съжаление за едностранното решение на властите на Руанда да ограничат трансграничното движение, "което е против съвета на Световната здравна организация". 

Здравните експерти са загрижени, тъй като при градове с високи гъстота на населението (в Гома живеят над 2 милиона души) и ниво на мобилност трудно може да се изолират пациенти и да се проследят контактите им с други хора.

Миналата седмица здравният министър на ДРК Оли Илунга Каленга си подаде оставката след масов протест поради неуспеха на правителството да задържи избухването на епидемията. Той обяви, че международни организации са подлагали на натиск правителството да позволи извършването на експерименти на нова ваксина, разработена от фармацевтичния гигант Johnson & Johnson.

Ваксините срещу ебола трудно се произвеждат, тъй като трябва да бъдат тествани само, след като вече е избухнала епидемия. При предишната криза в Западна Африка една ваксина, произведена от Merck, бе успешно изпробвана в Гвинея. Това означава, че ваксините на Merck може да бъдат давани и на граждани от ДРК и потенциално да задържат избухването на епидемията. 

Илунга твърди, че изпитанието на ваксини в засегнатите от ебола региони, може да разруши публичното доверие в правителството.

Ваксината на Merck се нанася еднократно, докато на Johnson & Johnson - двукратно. Според Илунга много от гражданите на засегнатите райони трудно могат да бъдат открити за повторно нанасяне поради високото ниво на мобилност.

Заради епидемията миналата седмица Саудитска Арабия наложи визи на пътуващите от ДРК - малко преди ежегодното поклоничество в монархията.