България обяви за продажба държавната вила в Ню Джърси, САЩ, намираща се на около 50 км от "Таймс Скуеър" в Манхатън, Ню Йорк (според Google Maps). Това става ясно от решение на Министерския съвет от 13 август 2019 г., публикувано в информационната система на правителството.

Минималната цена, която страната ни иска да получи, е 905 000 долара. 

Самият имот e в един от най-скъпите райони на щата - "Franklin Lakes", Берген. Според актуалната официална информация на институциите в САЩ средната цена за жилище за периода 2013-2017 г. е 975 000 долара. Според класацията на Forbes за 2010 г. регионът е на 146-о място на територията на САЩ по цени на имотите според ZIP кода (броят на ZIP кодовете в САЩ надхвърля 40 000 по данни от 2015 г., цитирани от "Уикипедия" - б.р.)

Вилата досега бе публична държавна собственост, обявена за такава пред 1999 г. Сега статутът й се променя - в частна държавна собственост, за да може да се пристъпи към продажбата. С организирането на сделка е натоварен генералният консул на България в Ню Йорк - Мая Христова. Разходите във връзка с подготовката и реализирането на покупко-продажбата на недвижимия имот ще бъдат за сметка на приходите от продажбата, става ясно още от решението на кабинета.

Имотът в Ню Джърси се води резиденция на мисията на България в ООН, чието седалище е в Ню Йорк. Вилата разполага с басейн и тенис корт. И периодично попада в медиите... 

През 2010 г. - по време на управлението на първия кабинет на Бойко Борисов, на заседание на Министерския съвет на 29 септември, в разговор за орязване на парите на различните ведомства, премиерът разказва:

"В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов (най-дългогодишният външен министър в комунистическа България и бивш председател на Държавния съвет - б.р.) като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?!..."

И продължава:

... "Да имам аз моя вила в Ню Джърси, ами аз ще съм станал милионер само от наеми и от мениджмънта на тази вила. Ще я давам за посолства, тя е за приеми, тя е за кралски особи, такава вила имаме. Ние сме я оставили да се разруши и вече от глобите на общината, която ни ги е начислила, ние няма как и да я продадем. Трябва да доплатим да я продадем"...

Министър-председателят добавя, че тогавашният генерален консул в Ню Йорк разказал, че получава на месец 5000 долара за наем за жилище, вместо да се осигурят пари за ремонти на българските имоти в американския град, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието.

На 2 ноември 2010 г. говорителната на МВнР по това време Весела Чернева обаче отрича вилата в Ню Джърси да има задължения и наложени глоби за милиони, цитирана от "Медиапул". Тя обаче потвърждава, че имотът е в лошо състояние. 

Оттогава насам всеки път щом стане въпрос за имотите на България зад граница, за които се грижи външното министерство, въпросната резиденция се споменава. Година след година тя е в плана за продажба на имоти на МВнР. Този път е предприето и действие.

Клуб Z отправи този следобед няколко въпроса към външното министерство, свързани с имота - какво е състоянието му, правени ли са инвестиции в поддръжка, има ли натрупани задължения и как е определена минималната продажна цена. Очакваме отговорите.

МВнР управлява около 200 имота в 71 държави по света, купувани от българската държава най-вече през 70-те и 80-те години на миналия век. На година разходите за данъци, например, са в порядъка на 450 000 лв., става ясно от публична информация, предоставена на "Медиапул" от министерството преди няколко месеца.