Три от обявените от министърката на енергетиката Теменужка Петкова заявления за стратегическа инвестиция в строежа на АЕЦ "Белене" са български. Става дума за едно дружество - "ИПК и УП" ЕООД, и два консорциума - "Електроцентрала Белене" и "АЕЦ Белене България".

Да започнем с компанията, която според хронологичния ред на заявленията е подала своето първа. 

"ИПК и УП Бългалия" ЕООД е фирма, регистрирана през 2015 г. в град Козлодуй от Петро Безпалчук. Предметът й на дейност е "изследване на пазара, консултации и управление на проекти, търговия, в това число и с петролни продукти и газ пропан-бутан и др." От документите става ясно, че последният е роден в Украйна и до 2018 г. е имал право на постоянно пребиваване в България. Данни дали и кога това право е удължено или има друга промяна в статута му не се откриват в Търговския регистър. Фирмата, кандидатстваща за инвеститор в новата атомна централа, е с 2 лв. капитал. Тя обаче е собственик на друга компания, също регистрирана в Козлодуй през 2015 г - “Проектна компания – АЕЦ Белене” ЕАД.  Капиталът й е 50 000 лв., а предметът на дейност е "изграждане на енергийни блокове на ядрена централа, която дейност включва: проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на енергийни блокове, както и свързаните с тази дейност проучвания, разрешения, становища и оценки, съгласно приложимото законодателство; получаване на необходимите лицензии за експлоатация..." и т.н. В ръководството на дъщерната компания има още един човек – Юрий Матейченко, но повече данни за него не са налични. До 2016 г. в Съвета на директорите е бил и бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй”, а сега депутат от БСП за България Иван Киров Генов, показва проверка на Клуб Z.

Според различни източници Безпалчук е бил в управлението на филиали на руската "Атомтехелектро" в Армения, в Беларус, а преди това е работил в "Атомстройекспорт", в това число и в България, заради АЕЦ "Козлодуй". 

Консорциум "Електроцентрала Белене" се състои от чешката фирма "Витковице", а българският участник е "Груп Интернешънъл България" - съобщи министър Петкова. Според официалния сайт на чешкото дружество, то специализира в производството на оборудване - в това число и за атомни централи - компресори, генератори и т.н. За българската компания по името, обявено от министърката, не излизат данни в официалните източници.

Във втория консорциум - "АЕЦ Белене България" са компаниите "Атоменергоремонт", която иска и самостоятелен миноритарен дял в бъдещата атомна централа, ако бъде построена, застрахователите ОЗК, "Гранд Енерджи", "Квант" ООД и ТЕЦ "Марица изток" 3, която се държи от американците "КонтурГлобал".

Първата фирма от списъка, както и "Гранд Енержи" индиректно се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, който е един от най-големите играчи на енергийния пазар. В заявките за миноритарно участие в бъдещата втора атомна централа присъстват отново "Атоменергоремонт" и търговеца с електроенергия "Гранд енержи дистрибюшън" ООД. 

Заявления за миноритарен дял и за договори за купуване на ток са подали още European Trade of Energy, "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ООД, чийто едноличен собственик е Надежда Арсова, която също е свързана с Ковачки, показва справка на expert.bg. ТЕЦ "Бобов дол" АД пък е бил едноличен собственик на капитала на "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД допреди няколко години.