Представители на МВР, прокуратурата и правосъдното министерство са поканени да да пишат законодателни промени за всички форми на фалшификати - от произведения на изкуството, през трафика на ценности, до фалшивите новини. Автор на инициативата е председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ). А за нея стана известно от дежурно съобщение на правосъдното министерство, след като Рашидов е запознал с идеите си министър Данаил Кирилов.  

"Двамата обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с “фалшивите новини“, е посочено в съобщението на министерството. 

Министър Данаил Кирилов отказа да даде подробности за разговора с депутата, защото бил говорил вече пред друга "братска" на Клуб Z медия, без да уточни какво има предвид. 

Бившият културен министър Вежди Рашидов обаче разказа, че сегашното законодателство има нужда от актуализация. Пред Клуб Z той разказа, че фалшивите новини "опетняват хора и създават неверни представи".

"Тези неща трябва да са проверими. За тези неща трябва да седнат експерти. Това не може да стане без присъствие на експерти от правосъдие, МВР, прокуратура и, разбира се, от парламента. И да почне да се мисли, това е обща европейска теза, да се направят общоевропейски закони, за борба против фалшивите новини. За това се говори всеки ден, това е тема навсякъде по света, това не е българска тема.", обясни Рашидов пред Клуб Z. 

Попитан защо МВР и прокуратурата трябва да се занимават с фалшивите новини, той отговори, че трябва да се променят текстовете в назакателните закони. "Защото когато един човек е неоснователно очернен или обиден, или потърпевш от фалшива новина, трябва да може да търси своите права", уточни Рашидов. В момента в Наказателния кодекс има конкретни текстове, които засягат клеветата и обидата. Но според депутата трябвало да се осъвременят, така че да бъдат актуализирани с европейското законодателство.

"Това е всичко, никаква драма не виждам. За законите в наказателната част са необходими експертни групи, да се обединим всички заедно да направим работни групи относно този дебат за "фалшивите новини" и разбира се за всички останали, за трафик на културни ценности, за фалшификации и ментета.", добави Рашидов. 

Попитан дали ще има конкретна институция, която ще определя коя информация в фалшива новина, той обясни така:

"Сигурно ще има. Фалшива новина е, ако кажа, че вие сте жена и го направя публичен факт. Или вие не сте съгласен? Нали това е "фалшива новина"

Според депутата няма опасност критиката към една или друга институция да се приема за "фалшива новина", защото "критиката си е критика".

"Разбира се, че ще има експерти и след като установят и хората да могат, ако е обиден някой, да си търси правата където и да е. Все едно. Тези хора имат равни права. Не трябва да се забравя това. От септември месец ще помислим. Аз имах срещи в Бундестага. Знаете отскоро с фалшификати ни заливат. Знаете добре, че културни ценности се изнасят и лично аз съм връщал 21 000 от Канада. Знаете, че Европа се тресе от "фалшивите новини", това е актуална тема, тя не е българска.", разказа още бившият министър на културата.      

Какво се казва още в съобщението на правосъдното министерство:

"Вежди Рашидов запозна министъра с резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим. „Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни инициативи, за изработването  на които трябва се направят работни групи. Свидетел съм, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки“, изтъкна по време на разговора Рашидов.

Двамата обсъдиха и необходимостта от привличането на още по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Министър Кирилов и Вежди Рашидов се обединиха около идеята, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с трите явления, който да намери отражение в националното ни законодателство. За  обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието."