Актьорът Леонардо ди Каприо и едноименната му фондация даряват 5 млн. долара за борба с пожарите в Амазония чрез фонда за опазване на околната среда Еarth Alliance, съобщи Си Ен Ен. В организацията на Ди Карпио участва и вдовицата на основателя на технологичния гигант "Епъл" Стив Джобс. В сайта на фонда е отворена и опция всеки желаещ да помогне за справяне с бедствието чрез дарение.

Ди Каприо е силно ангажиран в борбата с климатичните промени и на няколко пъти призоваваше ситуацията в Амазония да се приеме сериозно и световният елит да вземе мерки. Територията произвежда около 20 на сто от кислорода на планетата и е наричана "белия дроб на света". 

Бедствието е и след основните теми на срещата на Г-7 във Франция, а лидерите на седемте най-силни икономики са на път да постигнат споразумение за обща помощ.

Сумата от 5 млн. долара ще бъде дадена на индиански племена и пет местни организации, които се борят с пожарите.

Фондът на Ди Карпио е събрал около 100 милиона долара за природозащитни каузи от основаването си през 1998 г. до сега. Организацията на актьора обедини усилията си с Earth Alliance преди месец.