Сесията на британския парламент ще бъде временно прекъсната дни, след като депутатите се върнат на работа на 2 септември и седмици преди крайния срок за Брекзит, предаде Би Би Си.

Кралицата Елизабет II е одобрила молбата на правителството за временно прекратяване на сесията, за която премиерът Борис Джонсън съобщи по-рано днес.

Прекъсването ще трае до 14 октомври, когато кралицата ще произнесе тронно слово, съобщи Джонсън, добавяйки, че негов предмет ще бъде "вълнуващият дневен ред" на правителството.

Времето, което депутатите ще имат да приемат закони, с които да спрат Брекзит без сделка на 31 октомври, ще бъде съкратено.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу нарече мярката "конституционно безчинство". Той и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин заявиха, че с нея Джонсън очевидно се опитва да прокара силово Брекзит без сделка.

Корбин обеща, че първата работа на опозицията през новата сесия ще бъде да приеме закон да осуети плана на Джонсън. Депутати от вътрешната опозиция в неговата Консервативна партия заплашиха да свалят правителството в вот на недоверие.

Американският президент Доналд Тръмп обаче подкрепи в Туитър Джонсън, коментирайки, че би било "изключително трудно" за Корбин да свали правителството му с вот на недоверие. Джонсън прави това, което британските граждани искат, каза Тръмп.

 

"Да си върнем контрола" никога не е звучало по-зловещо", написа в Туитър белгийският либерал Ги Верхофстадт, председател на работната група на Европейския парламент за Брекзит.

"Да си върнем контрола" беше лозунгът на привържениците на напускането на ЕС на реферандума за Брекзит на 23 юни 2016 г.

 

"Като колега парламентарист, (изказвам) моята солидарност с тези, които се борят гласовете им да бъдат чути", написа още Верхофстадт. "Да се подтиска дебатът по основни избори едва ли ще помогне за стабилно бъдеще на отношенията между ЕС и Обединеното кралство".

По-рано тази година ЕС даде на Обединеното кралство срок до 31 октомври т.г. или да ратифицира сделката за Брекзит, подписана от предишната премиерка Тереза Мей, или да се оттегли от ЕС без споразумение. Британският парламент вече три пъти отхвърли сделката на Мей, но мнозинството от депутатите в него са против Брекзит без споразумение. ЕС многократо даде да се разбере, че няма да приеме никакви промени в сделката подписана от Мей.

Прекъсването на сесията на британския парламент, т.нар. пророгация, не е прилагано от 1948 г. То вкарва короната в окото на политическата буря. Досега Бъкингамският дворец се въздържаше от вземане на отношение към Брекзит.

Пророгацията не е окончателно разпускане, а само временно спиране на дейността на парламента. През нея спира законодателната му дейност, въпросите към правителството остават без отговори и последствия, а законопроектите обикновено "загиват".

Монархът има властта да одобри пророгацията. Той прави това по предложение на премиера. Депутатите не гласуват по този въпрос.

Видни фигури, между които бившият министър-председател Джон Мейджър, заплашиха да атакуват в съда искането на Джонсън. Те обаче не могат да направят това с решението на кралицата.

Прекъсването на работата на парламента означава, че се съкращава времето и за приемане на ново законодателство, което да облекчи последствията от Брекзит. Правителството например няма да може да поиска по-голям бюджет за тази цел.