Шотландски съдия отказа временно да наложи блокада на плана Борис Джонсън да суспендира британския парламент, съобщи Би Би Си.

Той отхвърли желанието на група от 75 депутати, като обясни, че няма "достатъчна нужда" да се предприемат пододбни мерки преди пълното изслушване пред Върховния съд за граждански дела (Court of Session) следващия вторник.

"Не съм доволен, че бе демонстрирано, че има нужда да се даде временна отмяна или временна забрана на този етап", обяви Лорд Дохърти.

Съдията няма да вземе решение по делото, докато не изслуша юридически аргументи и от двете страни във вторник, като окончателното му решение най-вероятно ще бъде оповестено на следващия ден.

Друга причина за решението на съдията е, че първата възможна дата, на която парламентът може да бъде спрян, е следващия петък.

Премиерът иска да суспендира законодателния орган за няколко седмици преди речта на кралицата на 14 октомври. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Според правен експерт на Би Би Си, ако съдът уважи молбата на депутатите, страната ще попадне в "непознати води". Тогава съветът на премиера Джонсън към кралицата и последвалото решение на Елизабет II да суспендира парламента може да се възприеме като "незаконен".