Банките готвят масови повишения на такси и комисиони от есента. Някои от големите трезори в страната дори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си, че променят тарифите от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги, съобщава в. "Сега".

Една от основните причини за увеличенията са постоянно падащите лихви по кредитите, които вече достигат рекордни нива. Банките предпочитат да компенсират именно по този начин поевтиняването на заемите.

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисионни има голяма заслуга и за все по-големите печалби на банките през последните години. Последният доклад на БНБ за състоянието на банковата система у нас показва, че само за 7 месеца - от началото на годината до юли - печалбата на банковия сектор достига до 1 млрд. лв. или нарастване с цели 10% от същия период на миналата година. Доходите от такси и комисионни са малко над 640 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече сравнение с януари - юли за миналата година.

Така например от есента ОББ двойно ще завиши комисионната за вноска на каса на суми над 3000 лв. Размерът на таксата е проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лв., но ще се удвои и ще стане 400 лв. Увеличение има и при стандартната такса за преводи от и по сметка в системата на ОББ - от 1,50 лв. сега до 2 лв. от есента. Междубанковите преводи пък вече ще струват 4 лв., вместо сегашните 3 лв. Двойно скача цената и на услугата директен дебит - когато банката превежда плащания по битовите сметки на клиентите си.

Месечна такса обслужване за дебитни карти Mastercard и Visa пък въвежда банка ДСК. Това е новост за трезора, който до момента не събираше такива такси нито за левовите, нито за евровите, нито за доларовите дебитни карти. От първи октомври обаче банката ще взима съответно по 4,15 лв. на месец за, 2,15 евро или 2,75 щ.д. ДСК ще увеличи и годишната си такса за поддръжка на кредитните си карти. По-скъпо ще бъде и внасянето на пари по сметка.

Банката с най-големи активи в страната към месец юли - Уникредит Булбанк, пък вдига с 50 стотинки месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните клиентите на трезора ще дават по 3 лв. на месец, а по спестовните - по 2.50 лв. Увеличават се и таксите за преводи по сметки, за комунални и периодични плащания, за директен дебит, за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети. 

Първа инвестиционна банка също е оповестила за промени в тарифата от началото на октомври. Въвежда се нова такса при "специфични транзакции" с кредитни карти на Diners club  - 1% от сумата, без да се посочва какво представляват тези транзакции.