В свое открито писмо от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) питат правосъдния министър Данаил Кирилов четири неща, свързани с уволнението на Десислав Трайков - временно изпълняващ функциите началник на Софийския затвор.

Както е известно, след хващането на отпускаря Будимир Куйович на магистралата да шофира, шефът на затвора (който се ползва с огромен авторитет в системата) предложи да даде оставка, ако се намери дори една негова грешка. В края на работния ден вчера от министерството съобщиха, че Трайков е освободен "след разпореждане на правосъдния министър Данаил Кирилов".

Мотиви липсваха.

"Извършена ли е проверка по отношение на изпълнение на наказанието на лишения от свобода Будимир Куйович и установени ли са нарушения на закона", питат сега от ССЗБ.

И още:

"- Намерението, мотивите, основа на волеизявлетнието Ви, свързано с освобождаването на Десислав Трайков, обвързано ли е с политически натиск? И ако да - от кого?

- До какви резултати очаквате да доведе водената от Вас и Министерството на правосъдието кадрова политика..."

 

От писмото става ясно още, че е "входирано" в МП днес. 

В началото на юли от ССЗБ питаха Данаил Кирилов почти същото по повод уволнението на директора на цялата ГД "Изпълнение на наказанията" Васил Миладинов. Тогава обаче служителите на затвори питаха и дали мотивите за уволнението на Миладинов са свързани с предстоящи промени при възлагането на обществени поръчки в затворите.

Ето и оригинала на днешното писмо: