„Брекзит без сделка“ ще има катастрофални последици, заяви в интервю за телевизия „Скай нюз“ председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Той прави всичко възможно за постигането на споразумение.

Юнкер допълва, че не е имал „еротична връзка“ с предпазния механизъм за Ирландия, или т.нар. backstop, и е готов да го извади от споразумението, ако то бъде заменено от алтернативни механизми. Това би позволило на ЕС и Великобритания да постигнат всички свои главни цели по този въпрос.

Юнкер потвърди, че е получил от британския премиер Борис Джонсън документи с нови идеи за нова сделка за „Брекзит“. Те пристигнали късно вечерта на 18 септември и той все още не ги е прочел.

„Мисля, че можем да постигнем споразумение. Правя всичко, за да имаме споразумение, защото не ми харесва идеята за „Брекзит без сделка“, защото смятам, че това ще има катастрофални последици поне за една година“, каза председателят на ЕК.

„Готови сме за „Брекзит без сделка“ и се надявам, че и Великобритания е подготвена. Но не съм сигурен“, допълни той.

Юнкер е съгласен с мнението, че предпазният механизъм за Ирландия ще бъде задействан покрай идеята, че Северна Ирландия ще спазва правилата на ЕС за храните и земеделието, като другите проверки ще бъдат извършвани извън сухопътната граница.

„Това е основата на споразумението. Това е отправната и крайната точка. Вътрешният пазар трябва да бъде запазен непокътнат“, каза люксембургският политик.

Смята се, че новите идеи на Лондон или алтернативните механизми имат за цел да предложат редица отделни гаранции, като бъде избегната от необходимостта да бъде изграждана инфраструктура по ирландската граница.

На въпроса дали т.нар. backstop може да не се осъществи, Юнкер отговаря:

„Ако всички цели бъдат изпълнени, тогава нямаме нужда от предпазния механизъм. Сам по себе си той бе гаранция, а не цел.“

„Брекзит“ ще се случи“, убеден е Жан-Клод Юнкер.

Днес в Брюксел пристига британският секретар за „Брекзит“ Стивън Баркли. Той трябва да се срещне с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.