Пласидо Доминго обяви, че се оттегля от ролята си в спектакъла „Макбет“, продукция на „Метрополитън опера“. Това се случи на 24 септември, малко повече от месец след като тенорът бе обвинен от няколко жени в неподходящо поведение, пише „Ню Йорк таймс“. Това щеше да е първатата му изява на оперната сцена, след като на 13 август бе обвинен в сексуален тормоз.

Оттеглянето на Доминго от ролята идва в навечерието на премиерата – представлението трябваше да се играе на 25 септември. Мнозина изразиха още преди това своите притеснения за бъдещата кариера на прочутия певец – вече бяха свалени участията му с Филаделфийския оркестър и в Операта в Сан Франциско, където се позоваваха на желанието да създадат по-сигурна среда за своите служители.

Напрежението в „Метрополитън“ расте през последните дни. Провели са се няколко емоционални срещи – между Доминго и Питър Гелб, генералния мениджър на оперния театър, както и с оркестъра и оперния състав – в събота след репетиция на спектакъла, пише „Ню Йорк таймс“. Някои от служителите повдигнали пред директора въпроса какво би означавало завръщането на Доминго за сигурната работна среда в институцията.

„Дебютирах в „Метрополитън“ на 27 години и съм пял в този великолепен театър в продължение на 51 последователни и славни години – казва Доминго в изявление. – Категорично отричам наскоро отправените обвинения към мен и съм загрижен за атмосферата, в която хора са осъждани без процес. Размишлявах и мисля, че моята поява в тази продукция на „Макбет“ ще отклони вниманието на публиката от тежката работа на колегите на сцената и зад нея. В резултат на това аз пожелах да се оттегля и благодаря на ръководството на „Метрополитън“ за любезното удовлетворяване на моята молба.“

От изявлението става ясно, че Доминго няма да се завърне в оперната компания.

„Щастлив съм, че на 78-годишна възраст имах възможността да пея в чудесната водеща роля по време на генералните репетиции на „Макбет“, която смятам за своето последно изпълнение на сцената на „Метрополитън“ – се казва още в изявлението. – Благодарен съм на Бог и на публиката за това, което ми позволиха за постигна тук, в „Метрополитън“.

Оперният театър също излезе с изявление, в което става ясно, че не Доминго е взел решение да напусне, а ръководството го е помолило:

„Метрополитън опера“ потвърждава, че Пласидо Доминго се съгласи да се оттегли от всички бъдещи изпълнения на „Мет“, в сила от днес. „Мет“ и господин Доминго се съгласиха, че той трябваше да напусне.“

Обвиненията срещу Доминго излязоха през август в „Асошиейтед прес“. Според публикациите тенорът е притискал жените за нежелани сексуални контакти и понякога „наказвал професионално“ онези, които му откажат. Цитирани са случаи в Националната опера на Вашингтон и в Лосанджелиската опера, където Доминго бе на ръководни постове. Първоначалните обвинения бяха от 9 жени, после към тях се прибавиха още 11. Всички, без една, са пожелали анонимност.

Оперните звезди Соня Йончева и Райна Кабаиванска изразиха подкрепа за колегата си.

„В моята дълга кариера много пъти съм работила с Пласидо Доминго, с когото сме делили големи успехи на сцената. Пласидо винаги се е държал като джентълмен“, каза Кабаиванска в пост във фейсбук.

„Истински джентълмен, филантроп, артист, очарователно и миролюбиво човешко същество, което е отдадено на новото поколение певци по най-скромен и уважителен начин“, подкрепи го и Йончева.

 

В негова подкрепа се изказа и сопраното Анна Нетребко, но повечето от колегите му отказват да коментират случая.

Случаят с Доминго разтърси „Метрополитън“, след като през миналата година оперният театър трябваше да уволния музикалния си директор Джеймс Ливайн. Срещу него също имаше обвинения в сексуален тормоз.

В продължение на десетилетия Доминго бе сред най-ценените звезди в „Метрополитън“ – италианският тенор е участвал в 21 премиери, повече от всеки друг певец в историята на оперния театър.

Когато през август обвиненията станаха публично достояние, „Метрополитън“ първоначално обяви, че ще изчака резултатите от разследването на Лосанджелиската опера, „преди да вземе решение“.

"Площад Славейков"