Поредните годишни доклади на Европейската комисия от наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния се очаква в първата половина на октомври.

Вътрешнополитически те са важни и за двете страни, където правосъдието и корупцията продължават да бъдат в центъра на обществения дебат. 

Българското правителство се надява предстоящият доклад да бъде последният, т.е. да сложи край на вече 13-годишния мониторинг, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов обеща да подаде оставка, ако това не стане.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер в началото на мандата си през 2014 г. обеща до края му, който идва в полунощ на 31 октомври т.г., наблюдението да приключи.

За да стане това обаче, Комисията трябва да се увери, че България и Румъния са изпълнили докрай всички препоръки за довършване на реформите в наблюдаваните области. За страната ни тези препоръки са 17 и по някои от тях Брюксел вече отчете изпълнение.

Освен това, възоснова на предишния доклад, Комисията реши да замрази временно набюдението по три от общо шестте му показателя за страната ни.

Докладът трябва да бъде приет на Колегиум на комисарите, какъвто има всяка седмица - в сряда, ако е в Брюксел, или във вторник, ако е в Страсбург по време на сесия на Европейския парламент.

До края на мандата на тази Комисия остават пет заседания на колегиума.

"Докладът ще бъде през следващите две седмици, но още нямаме потвърдена дата", каза за Клуб Z  по телефона от Брюксел Кристиян Виганд, говорител по въпросите на правосъдието в Комисията.

Според дипломати в Брюксел и в София, пожелали анонимност, първата и последните две седмици на октомври трябва да бъдат изключени.

Споменатите източници посочват,  че между 30 септември и 8 октомври част от комисарите, включително българката Мария Габриел, които са номинирани за следващата Комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен, ще бъдат заети с изслушванията им в комисиите на Европейския парламент.

Малко вероятно е Юнкер да остави за последния Колегиум на 30 октомври доклад, който е свързан с предаването на поста на Фон дер Лайен. 

Очаква се Европейският парламент да гласува по цялостния състав на екипа й на 23 октомври. Би било логично Комисията на Юнкер да е приела докладите за България и Румъния преди това.

В такъв случай, като възможни за приемането на докладите остават датите 9 и 16 октомври. В ограничението "следващите две седмици" от тях попада само 9 октомври. Промени обаче не са изключени.

През идния месец в календара на Европейският парламент има т.нар. "минисесия" в Брюксел на 9 и 10 октомври и пълна четиридневна сесия в Страсбург от 21 до 24 октомври включително. През втората е възможно Колегиумът да заседава във вторник, 22 октомври.

Виганд не коментира дали това ще бъде последният доклад и дали Комисията ще излезе в него с предложения към държавите членки за бъдещето на наблюдението.