Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) наказа с лишаване от състезателни права за 16 седмици и 25 000 долара глоба Ник Кириос. На австралиеца е наложен и 6-месечен изпитателен срок, в който при ново провинение може да отнесе още по-тежка санкция.

"Изгнанието" на Кириос започва да тече от понеделник. То ще обхване края на сезона и началото на следващия. Утехата за Ник е, че може да участва на Откритото първенство на Австралия, което стартира на 20 януари. Ще пропусне обаче всичко останало преди това на ниво ATP.

Кириос счупи две ракети и си позволи обиди и агресивно поведение по адрес на съдията на стола при загубата си от Карен Хачанов в Синсинати през август. Тогава беше глобен с общо 113 000 долара за пет различни провинения.

Сега обаче ATP реши да го накаже още по-тежко. В мотивите за решението се казва, че Кириос многократно е нарушавал етичните норми в тениса за последните 12 месеца. Факт е, че почти не минава турнир, в който скандалният талант да не се прояви в отрицателна светлина. 

Кириос има право да обжалва. Преди дни той обяви, че няма да играе до края на сезона, тъй като е получил контузия в ключицата по време на отборния турнир "Лейвър къп" в Женева.