"Белият дом се е опитал да спре достъпа до записите на украинския телефонен разговор, казва разобличителят" е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

В жалбата на разобличителя президентът Тръмп е обвинен, че се е опитал да накара Украйна да помогне да бъде разследван негов съперник в изборите от 2020 г., а Белият дом е обвинен в опит да спре достъпа до архивите на разговора, пише изданието.

Вестникът разкрива, че разобличителят е агент на ЦРУ, който в миналото е работел в Белия дом.

Разобличителят твърди, че служители на Белия дом са преместили стенограма на разговора от 25 юли с украинския президент Володимир Зеленски в обезопасена система за поверителни документи, за да прикрият действия на Тръмп, които официални лица от администрацията му намирали за "силно смущаващи". Според разобличителя правителствени служители, включително от екипа на Белия дом, са смятали, че Тръмп е злоупотребил със служебното си положение за лична политическа облага, като е оказал натиск на Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън , отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Разобличителят почти еднолично задейства процедурата по импийчмънт", се казва в заглавието на в. "Вашингтон пост".

От мига, в който е научил за опитите на президента Тръмп да получи политически неудобна информация за бившия вицепрезидент Джо Байдън от новоизбрания лидер на Украйна на 25 юли, служителят на ЦРУ, който е изготвил разобличаващия сигнал бързо е започнал да събира дискретно сведения от поне пет-шест високопоставени - и също толкова шокирани - американски официални лица.
Той е комбинирал техните разкази с други сведения за всичко от намесата на личния адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани в американско-украинските отношения до твърденията, че изпратени в Киев американски дипломати и адвокати от правната служба на Белия дом са положили усилия да овладеят или прикрият натрупващите се щети, пише изданието.

На 12 август той е предал сигнала си, от който редактирана версия в 9 страници бе публикувана вчера, на генералния инспектор на разузнавателната общност, което почти незабавно породи сблъсък между изпълнителната власт и Конгреса.

Шест седмици по-късно разобличителят в известен смисъл е успял да надхвърли постигнатото от специалния прокурор Робърт Мълър за две години разследване на Тръмп - той изготви толкова обезпокоително и фактологично солидно досие, че то почти самостоятелно задвижи процедурата по импийчмънт, отбелязва "Вашингтон пост".
Германският вестник "Ройтлингер Генерал-Анцайгер" пише в цитирана от ДПА редакционна статия, че украинският скандал е смущаващ за Тръмп.
Този скандал показва колко безочливо президентът на САЩ използва длъжността си за лична облага. Истинската политическа бомба обаче е това, че един американски държавен глава допуска чужда страна като Украйна да влияе на изборите в САЩ.

Тръмп поставя личния си интерес над този на своята страна. Това е напълно неамериканско и е истинската опасност за управлението на Тръмп. Дори и тези разкрития да не са достатъчни за импийчмънт, те може да лишат Тръмп от втори президентски мандат, пише германският вестник, цитиран от БТА.