Търговските преговори между САЩ и Китай трябва да се подновят на 10 или 11 октомври във Вашингтон, съобщава американската телевизия Си Ен Би СИ (CNBC). Медията се позовава на три неназовани свои източника, които са близки до преговорите. 

Според информацията китайската делегация отново ще бъде водена от вицепремиера на страната Лю Хъ, който беше лишен от титлата "специален пратеник на Пекин" след предното му посещение в американската столица. Докато водеше преговорите от името на президента Си Цзинпин и договаряше закупуването на американска соя за нуждите на Китай, влиятелни хардлайнери вътре в Комунистическата партия го обвиниха, че е направил твърде много отстъпки пред президента Доналд Тръмп. 

Ако информацията на телевизията се окаже вярна, това би означавало, че Си отново има доверие на своя главен преговарящ и одобрява смекчаването на тона между двете страни през последните седмици. 

Белия дом, Министерството на финансите и службата на американския търговски представител обаче не са отговорили на исканията на "Си Ен Би Си" за коментар. 

Преди време представители на администрацията на Тръмп заявиха, че очакват преговорите с Пекин, които се забавиха по-рано тази година на фона на спровете около евентуална търговска сделка, да продължат следващия месец. 

Двете икономически свръхсили се опитват да размразят напрежението дни преди преговорите за сделката, която би трябвало да се справи с американския търговски дефицит с Китай, кражбите на интелектуална собственост от страна на компании, закриляни от Пекин и принудителния трансфер на технологии. 

Преди дни Тръмп обяви в Туитър, че ще изпълни искането на служители на китайската админитрация, които помолили САЩ да забави планираното повишение на митата от 1 октомври, защото датата съвпада с чувствителната годишнина от създаването на Народната република. Така ставките за стоки на стойност с над 250 млрд. долара ще се повишат с 30% от 15 октомври. 

Междувременно опасенията за глобалната икономика, при неуспех на преговорите и ескалация на напрежението между Вашингтон и Пекин, се засилват. Почти сигурният нов шеф на Европейската централна банка Кристин Лагард и новоизбранита директорка на Международния валутен фонд - българката Кристалина Георгиева, на няколко пъти коментираха, че над световната икономическа система за надвиснали черни облаци, които застрашават глобалния растеж.