Къщата музей на поета Пейо Яворов е откупена на търг от Столичната община. Наддаването е било днес, а общината е била единственият кандидат, желаещ да придобие сградата.

Началната цена, обявена от частния съдебен изпълнител, бе 1,285 милиона лева. За същата сума общината придоби сградата, съобщи "Дневник".

"Само ние се явихме на търга, така че приключихме. Остава да мине 7-дневният срок за обжалване и тогава ще кажем, че сме легитимни собственици", обяви Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура.

Застроената площ на къщата в самия център на столицата е 314 кв. м. Единият етаж се нужда ето много сериозно укрепване, а самият музей отдавна не е отворен за посетители заради това, че има потенциална опасност за посетители заради състоянието на сградата.

Предстои обстойно обследване на къщата, за да се изготви проект за реновирането й, допълни Едрева. Според плановете на общината оттук нататък къщата ще продължи да се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньоство с кметството ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други.

През следващата година ще бъдат предприети и нужните действия за извършването на необходимия конструктивен ремонт на сградата, уточни зам.-кметът по културата Тодор Чобанов във фейсбук.
Решението Столична община да плати 1,285 милиона лева за къщата на Пейо Яворов бе гласувано на заседание на СОС през юли.

През 2018 г. къщата на Яворов отново бе обявена за продан чрез търг. Тогава обаче Столичната община не участва - с мотив, че има неясноти около собствеността й. Тогава все още течеше и съдебно дело във Върховния касационен съд, заведено от управителя на фирма "Дом Яворов" Васил Панчев, която е собственик на къщата от 2016 г. Той имаше финансов спор с предишния управител на същата фирма, за наложен му запор от Софийския апелативен съд на стойност 287 548 евро.

На 25 февруари 2019 г. съдът се произнесе с определение по делото като отхвърли иска му в частта за отпадане на запора. С определението си ВКС въобще не третира собствеността на къщата на Яворов, а финансови взаимоотношения между сегашния и бившия управител на фирмата, която досега беше собственик на имота, припомня още "Дневник"..