Китайската комунистическа партия ще подари над 620 000 телевизора на бедната част от населението. Целта на упражнението е да даде достъп на хората до отбелязването на 70-годишнината от управлението на партията. Парадът, на който се очаква да бъдат показани някои от най-модерните ракети, военни дронове и други оръжия в света, ще бъде излъчвано по националната телевизия. 

Имайки предвид това, ръководството на страната е решило да раздаде стотици хиляди 32-инчови LCD телевизори, произведени от местна компания, предава Xinhua, цитиран от  Quartz.

[[nid:88363]]

Трудно е да си представим, че западно правителство може дори да помисли да направи такова нещо, коментира изданието. Медиите в Китай обаче се контролират от държавата, така че Пекин има огромен интерес да гарантира, че одобреното от него съдържание ще достигне до най-голям брой хора. 

Освен това китайският лидер Си Цзинпин е известен като голям любител на военните паради. Само през последните 2 години, държавните медии на няколко пъти го показваха как наблюдава с интерес парад в пустинната Вътрешна Монголия, както и такъв на морския флот в Южнокитайско море.

 
Само преди дни пък беше открито новото летище в китайската столица. Мегапроектът се оценява на над 60 млрд. долара и се предполага, че може да поеме до 72 млн. пътници годишно, което ще го направи едно от най-големите летища в света. 

Показването на военната сила на Китай идва в момент на сериозно напрежение в специалния административен район Хонгконг. Протестите против приближаването на острова към здравата политическа хватка на Пекин над континенталната част не спират вече няколко месеца. Анализатори смятат, че Си иска да покаже на Хонгконг, че притежава всичко необходимо за евентуална военна инвазия. Парадът е разглеждан и като сигнал към хората вътре в Китай, които се опитват да избягат от все по-репресивните мерки на правителството. 

Първи октомври, по-известен в Китай като "Националния ден", е официалният национален празник на Китайската народна република. Той се отбелязва всяка година в чест на създаването на страната на същия ден през 1949 г. след края на китайската гражданска война и отстъплението на консервативната и продемократична партия "Гоминдан" на остров Тайван.