Още един журналист е принуден да напусне БНТ. С това серията от уволнени, съкратени, отстранени или заглушени гласове на знакови имена в българския ефир продължава.

Става дума за кореспондента на БНТ в Берлин и бивш председател на СЕМ Мария Стоянова, която бе изпратена да отразява германската политика преди само година.

Стоянова беше в СЕМ през 2017 г., когато сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков кандидатства за първи път за директорския пост на “Сан Стефано”. Тогава Стоянова зае категорична позиция против кандидатурата му заради политическата му обвързаност като депутат, а и като програмен директор на националистическата тв “Алфа”. Тя постави под въпрос и качествата му за този пост.

Съкращаването на Мария Стоянова по толкова внезапен начин без обичайното тримесечно предупреждение предизвика скандал сред журналистическата колегия в германската столица.

Формалният повод да не се продължи договора на кореспондента на БНТ е пестене на пари.

"Договорът с нея е изключително тежък, с финансови разходи, които телевизията не може да си позволи. Ние плащаме жилище, офис, паркомясто, всички режийни разходи, автомобил, за който преди месец изпратих шофьор със самолет да го вземе за ремонт... Самият договор с г-жа Стоянова е шестцифрена сума, за да не кажа точно колко е. На никой от кореспондентите си не предлагаме такива условия", коментира пред Клуб Z самият Кошлуков.

И допълни, че кореспондентката на обществената телевизия в Брюксел например е на граждански договор, няма офис, не й се плаща квартира, "не иска от нас чистачка - това е едно от нещата, които поиска г-жа Стоянова".

"Преценихме, че независимо от високите й творчески и професионални качества, Българската национална телевизия в момента не може да си позволи издръжката й. Това е основанието, на което договорът й не е продължен."

Това е станало и със становище на СБЖ в БНТ. Кошлуков разясни още, че договорите за офиси и телекомуникационни услуги в германската столица не са спрени, защото кореспондентското бюро не е закрито.

"Но съм сигурен, че с нейните професионални качества тя няма да остане без работа, могат да я откраднат и Битиви, и Нова", добави той.

Според източници от София реалната причина за прекратяване на договора на Стоянова е именно позицията й срещу Кошлуков, докато е била в СЕМ.

Неочакваното изтегляне  на Мария Стоянова от Берлин предизвика загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. Има само един подобен случай в над 100-годишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини.

Отстраняването на Мария Стоянова сега без предупреждение към германската страна е трети такъв случай и се свързва с полския. Стоянова успя да създаде име сред журналистическите среди в германската столица и редовно обръщаше вниманието към темата България. Дори новият лидер на косерваторите Анегрет Крамп-Каренбауер публично я наричаше “колега” заради активността, с която поставяше въпроси, засягащи страната ни. Тя бе търсена редовно и от германските медии за коментар по важни събития, свързани с България и българите.

С отстраняването на Мария Стоянова от кореспондентското място в Берлин България остава единствената държава почти без свои журналисти в Германия. Кореспондент има вече само „Клуб Z“. За сравнение, страна като Украйна, която е в състояние на фактическа гражданска война, има 4-ма кореспонденти за най-големите си медии. По подобен начин седят нещата с представителството на родни медии в други критично важни за държавата ни точки на света.