"Патриотите" Волен Сидеров ("Атака") и Юлиан Ангелов (ВМРО) откраднаха шоуто в предаването "Референдум" по Българската национална телевизия тази вечер с брутална свада помежду си, която наложи то да бъде прекъснато за малко в 42-та минута, а в студиото влязоха униформени служители на реда, извикани да изведат лидера на "Атака".

Нарушавайки грубо регламента на дискусията, двамата бивши съюзници от "Обединени патриоти" принудиха водещата Добрина Чешмеджиева да иска помощ от екипа и от охраната, след като всичките ѝ опити да въведе ред в студиото се провалиха. 

Безпрецедентният скандал, в който двамата демонстрираха пълно неуважение към зрителите и телевизията, повдига тревожни въпроси за качеството на българския политически живот и елит.

 

 

Наложи се Чешмеджиева да поиска микрофонът на Сидеров да бъде изключен, след като той изразходва цялото си време по регламент във вулгарни нападки към доскорошните си съюзници от ВМРО.

Модераторката го помоли да напусне студиото, дори стана да го изпрати, но Сидеров отказа да си тръгне и я обвини в "цензура". Макар и с изключен микрофон, той не спря да говори и се чу как водещата го предупреждава да не се обръща към нея на "ма".

Сидеров и Ангелов се отнесоха с пълно пренебежение към призивите на водещата за ред и спазване на регламента, докато останалите участници в дискусията от парламентарните партии едва успяха да вземат за малко думата.

След прекъсването, в което бяха излъчени реклами, дискусията продължи в съкратено време без Сидеров и Ангелов и с участието на Даниела Дариткова от ГЕРБ, Деница Златева от БСП, Халил Летифов от ДПС, Веселин Марешки, лидер на "Воля", Стефан Иванов от НФСБ.

Разправията започна с размяна на реплики между двамата "патриоти" за спазването на регламента на предизборната кампания и ескалира до необуздани взаимни нападки.

Сидеров заяви, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, с когото споделяше доскоро една коалиция, е "откраднал 1 млрд. лева". Ангелов го попита защо не изтегли от правителството номинирания от "Атака" министър на икономиката Емил Караниколов.

"Не случайно те наричат "златния пръст", каза Ангелов, напомняйки ролята на "Атака" за оцеляването на правителството на Пламен Орешарски  (2013-2014 г.), което формално управляваше с мандата на БСП и ДПС.

"ДПС в момента управлява чрез ВМРО, чрез Каракачанов и (евродепутата Ангел) Джамбазки", каза Сидеров. "Мога да предложа Джамбазки да отиде да оглави гей парада. Той е гей".

"Чуйте го какви глупости говори тоя...", реагира Ангелов.

"Приятна вечер ви пожелавам...Моля охраната да се намеси", пледираше Чешмеджиева, след като безрезултатно напомни няколко пъти на каращите се политици, че времето им е свършило, че регламентът е нарушен, че предаването е провалено.

В кадър са появиха униформени служители с надпис "Жандармерия" на гърбовете на дрехите.

"Микрофонът ви е изключен...Много ви благодаря, аз ще ви изпратя..."

С тези думи водещата се приближи към Сидеров, но той не помръдна от стола си и продължи агресивната си тирада, макар и с изключен микрофон. 

Тогава тя обяви, че предаването се прекъсва, докато редът в студиото бъде възстановен и че ще продължи без участието на Сидеров. Ангелов преди това каза, че сам напуска и обвини Чешмеджиева, че е позволила на Сидеров да се държи по този начин.

"Той е дошъл от кръчмата да се забавлява", каза той за лидера на "Атака".

Част от публиката в студиото също напусна.