И без подкрепата на БСП кметът на Симитли национално известният  и несменяем Апостол Апостолов вече може да се поздрави с победа, въпреки че предизборната кампания тепърва набира скорост.

Явно в Симитли всички обичат Апостолов. Националният съвет на соцпартията не позволи да се декларира официална подкрепа за него, но местните соцактивисти си го искаха. А Апостолов отново е единствен кандидат за Симитли. Като без особени усилия ще има и пети мандат на поста.

Апостол Апостолов, Симитли.

Формално през 2015 година той бе избран от местната коалиция "Бъдеще за Община Симитли", като и тогава беше подкрепен от ГЕРБ. И преди четири години той нямаше конкурент и на практика бе единственият кандидат-кмет за Симитли. Събра 100% от гласовете, равняващи се на 6651 действителни бюлетини. 

Единствената разлика е, че сега е кандидат на Партия на зелените, но това в случая са досадни подробности.

Освен за общината, по една кандидатура за кмет има и във всички симитлийски села – кандидатират се само сегашните кметове.

Но случаят на Симитли не е прецедент за България.

В общо 397 населени места изборът може да се каже, че е ясен, защото кандидатите там ще се състезават сами със себе си. Основно става въпрос за кметове на кметства, но има и няколко общински велможи.

В още една община в област Благоевград кметът вече е ясен - сегашният местен управник на Сатовча Арбен Мустафов Мименов от ДПС е единственият кандидат. Преди четири години той се е състезавал с още двама и е имало нещо като интрига..

 
В Етрополе избирателите също няма много да се напрягат в избора си кой да ги управлява. Сегашният кмет Димитър Радославов Димитров ще се изправи само срещу себе си в честна битка, кандидатира се като независим.
А на предния местен вот той дори е трябвало да мине през втори тур, за да бъде избранв конкуренцията на кандидат на БСП. Вероятно само подробност е, че Димитър Димитров е известен и с предишната си кариера - като шеф на НСО между 2007 и 2012 г. 
 
Бившият шеф на НСО Димитър Димтров е единствен кандидат в Етрополе и неформално може вече да брои началото на втория си мандат на поста. Снимка сайт на община Етрполе.

Кандидат-кмет един брой има и в малката и бедна видинска община Бойница. Това е Анета Генчева от ГЕРБ. Тя "ще се бори" за нов мандат, като на предишните избори е имала двама конкуренти. Към момента не изглежда да има пречки кметицата да продължи да управлява  общината четвърти мандат след като нито една друга партия или коалиция не издигна свой кандидат за поста.

Анета Генчева, кмет на Бойница. Снимка БНР, архив

В Сърница също името на кмета е вече известно - Неби Реджеп Бозов, ДПС. На предните избори кандидатът на движението спечели кметския пост в тогава най-младата българска община с 570 гласа преднина пред опонента си от ГЕРБ Мустафа Аликанов. 

В козлодуйското село Хърлец, което е с над 1500 избиратели, интрига няма. Досегашният кмет Огнемир Симов от БСП е единствен кандидат.

"Предрешената победа е още по-задължаваща", обяви той преди дни пред бТВ. 

Кметицата на морския Лозенец Женя Гандиева също може да не полага усилия за предизборна кампания. Тя е на поста от две години, след частични местни избори през 2017 г.

От ЦИК уточняват, че дори и когато кандидатът е един, избори ще има. Избирателите ще гласуват за листа за общински съветници, както и за кмет на община и при по-малките населени места и за кмет на кметство.

Макар и по-слабо вероятно съществува и теоретична възможност мнозинството от избиратели да отбележат в бюлетината "Не подкрепям никого".