Скандални разкрития направи румънският футболен функционер Корнел Дину в книгата си "Мистериите на Господина", пише Gong.bg.

Това е автобиографичен разказ на бившия треньор, който разкрива за случай от 1991 г., в който от футболната федерация в Букурещ опитали да подкупят българските национали, за да им дадат последен мач от квалификациите за "Евро '92". Тогава това е бъдещият тим на Четвъртите в света.

В последния кръг от пресявките преди турнира в Швеция румънците гостуват в София на 20 ноември 1991 г. и имат нужда от победа с какъвто и да било резултат, освен 1:0, за да се класират на форума. Нашите вече са отпаднали и този мач е протоколен за тях. 

За да са сигурни в успеха, румънците решават да предложат подкуп от 500 000 долара на играчите от златното поколение на България. Мачът завършва 1:1 и на Европейското се класира Шотландия.

А ето и разказа на Корнел Дину, който тогава работи в румънската футболна федерация, публикуван от изданието evz.ro: 

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан (бел. ред. бизнесмен, който умира в края на 1991 г.) за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали (бел. ред. Бекали сега е съветник на "Левски" по селекцията), който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава."

"Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение."

"Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата."

Според източниците му, твърдо против идеята са били Христо Стоичков, Наско Сираков и Борислав Михайлов.

Вратарят спасява дузпа на звездата Георге Хаджи при резултат 1:0 за румънците, а нападателят на "Левски" бележи изравнителния гол за 1:1 и погребва мечтите на съседите ни. "Евро '92" е единственият голям форум, който северните ни съседи пропускат между 1990 и 2000 г.