Министерството на финансите пое нов държавен дълг чрез преотваряне на емисия 20-годишни държавни ценни книжа (ДКЦ) на стойност 69,18 млн. лв., съобщават от сайта на ведомството. Новият кредит е деноминиран в български левове и е пуснат в обращение на 21 юни тази години с падеж 21 юни 2039 година. 

На проведения аукцион са пласирани ДЦК за 69,18 млн. лв. съвкупна номинална стойност при постигната среднопретеглена доходност в размер на 1,38 %, което е намаление на доходността от предния аукцион от юли, когато българските ДКЦ постигнаха малко над 1,5%. Общият размер на подадените поръчки достигна 132,25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,39. Тук отново има намаляване на коефициента на покритието, който достигна 1,41 пункта на предната емисия, при която бяха пласирани 20-годишни ДКЦ за 200 млн. лв. 

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 170 базисни точки. Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиват банките – 41,2 %, пенсионни и гаранционни фондове – 34 %, следвани от застрахователните дружества с 20,2 %, и други инвеститори – 4,6 %.

Въпреки успешното пласиране на дълга, събраните пари са доста по-малко от план-максимума на МФ, което очакваше 95 млн. лв. Така от началото на тази година страната ни е поела дълг от малко под 1 млрд. лв. чрез преотваряне на ДКЦ. Като основна причина се изтъква закупуването на изтребителите F-16 от САЩ. Машините бяха платени накуп предварително, за да е сигурно, че сделката ще бъде необратима, каза вчера премиерът Бойко Борисов. 

С практическото достигане на горния таван от заложеният в началото на година дълг от 1 млрд. лв., очакванията са, че до края на тази година правителството няма да поема нови задължения.