Има структури отвън, които пречат активите на ЧЕЗ да бъдат продадени. Такава теза разви в студиото на бТВ председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов. Днес се очаква „Еврохолд“-България да представи Стратегията си за развитие на компаниите от групата на ЧЕЗ България, чиято сделка по придобиването върви към своя финал.

Христов посочи, че компанията му "не е Гинка", нито пък "корупционна тишина". "Показахме голяма част от нашите планове. В екипа по сделката работиха над 100 международни и български експерти.“, добави той.

И увери, че не се ползва с политически протекции и зад него не стои политическа фигура. 

„Сделката е от национален интерес. Има структури отвън, които имат интерес да попречат на тази сделка. Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят. В последните месеци се водеше кампания срещу „Еврохолд“, но всичко удари на камък. На този етап сделката няма да бъде прекратена“, коментира Асен Христов.

 Бизнесменът посочи, че ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намери повод да излезе с някакво странно решение, ЧЕЗ би предпочела да остане в страната в близките 5 години. 

„Тази сделка е добра за България, защото това е родна компания. Българските закони предвиждат възможност за защита на потребителите“, добави той.

Асен Христов увери, че се водят преговори за бизнес, който смятат да развиват. По думите му стойността на сделката 335 милиона евро за пакета на ЧЕЗ. 

Той увери, че няма да се иска промяна на цената на тока. 

„Ще направим всичко възможно тя да се запази. Ще внедрим нови модерни системи за управление на мрежата, ще инсталираме умни електромери, ще ограничим загубите и разходите и се надяваме цената дори да падне“, добави Христов.