Белия дом официално отказа да съдейства по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде "Би Би Си". Администрацията на държавния глава изпрати писмо до лидерите на Демократическата партия, в което разследването бе обявено за "необосновано" и "конституционно невалидно".

Три комисии в Камарата на представителите, доминирани от демократи, раследват дали Тръмп е задържал помощи за Украйна в размер на 400 милиона долара, за да получи обещание, че Джо Байдън, който е водачът сред кандидат-президентите на Демократическата партия, ще бъде разследван.

Писмото на Белия дом бе изпратено няколко часа, след като администрацията на Тръмп забрани на американския посланик в ЕС Гордън Сондланд да бъде изслушан от комисиите.

Какво се казва в писмото?

Съветникът на Белия дом Пат Чиполоне се обръща към лидерката на демократите и председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси и тримата председатели на демократическите комисии.

Той ги обвинява, че дават началото на разследване, което "нарушава фундаменталните честност и конституционно гарантиран справедлив процес".

В писмото се настоява, че тъй като демократите не са гласували официално процеса по импийчмънт в Камарата на представителите, разследването не е "конституционно валидно".

 

 

Те също са обвинявани, че се опитват да изменят резултата от изборите през 2016 г. и "отнемат от американския народ президента, който свободно са избрали".

"За да изпълни целите си пред американския народ...президентът Тръмп и администрацията му не могат да извършват тяснопартийни и неконституционални разследвания при такива обстоятелства", пише още в писмото.

В отговор Пелоси определи писмото за "очевидно погрешно" и обвини Тръмп, че се опитва да "нормализира беззаконието".

"Г-н президент, Вие не сте над закона. Ще бъдете дадени под отговорност", закани се тя.

Две седмици след началото на разследването в Камарата на представителите САЩ изпада в конституционна криза. 

Писмото на Белия дом към председателката Нанси Пелоси бе 8 страници, но посланията бяха прости. Никакви показания под клетви. Никакви документи. Никакво съдействие въобще.

Администрацията се съмнява в легитимността на цялото разследване, като обявява процеса за противоконституционен. Демократите контрират, че Конституцията дарява на Камарата на предствителите "властта за импийчмънт" и че те ще продължават разследването с или без позволението на Белия дом.

Демократите на този етап разполагат с няколко възможности. Могат да обвинят администрацията в обстукция, което само по себе си е достатъчно основание за импийчмънт. 

Могат да се опитат да уважат неясните желания на Белия дом, за да получат съдействие.

Или пък да разчитат на съдилищата да принудят Белия дом да съдейства.

Съдебната власт обаче може да отсъди, че в момента се разиграва политическа война. Тогава Тръмп може да реши, че не е длъжен да уважава изводите на Камарата и дори ако се наложи - да постави под въпроса валидността на процеса в Сената.

Това е неизследвана територия. И както двете страни отбелязват, макар и поради различни причини, президентството и върховенството на закона са поставени на карта.

Какви са последните събития по разследването за импийчмънт?

Писмото на Чиполоне бе изпратено няколко седмици след като бе блокирано излушването на посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд.

Текстовите съобщения, които бяха публикувани миналата седмица, разкриват, че Сондланд е дискутирал опитите да се въздейства на Украйна заради Байдън пред други американски дипломати.

Адвокатът му Робърт Лъскин сподели, че посланикът е "дълбоко разочарован", тъй като пропътувал разстоянието от Брюксел до Вашингтон с намерението да се подготви за изслушването.

"Посланик Сондланд силно вярва, че той винаги е действал в името на интересите на САЩ и е готов да отговаря на въпросите на комисиите подробно и честно", се чете в изявлението. 

В "Туитър" президентът обяви, че Сондланд е щял да се яви пред незаконен съд.

 

 

Но председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите Адам Шиф заяви пред репортери, че пратеникът е разполага с текстови съобщения и мейли, записани на устройство, които са били "много свързани" с разследването. Шиф допълни, че те са били предадени на Държавния департамент, който ги задържа. 

"Провалът да се привика този свидетел", добави демократ от Калифорния, "провалът да се представят тези документи, ние смятаме за още едно силно доказателство за обструкция на конституционалните процеси в Конгреса".

Защо има разследване за импийчмънт?

Целта на разследващите е да разберат дали президентът е задържал помощи на Украйна на стойност 400 милиона долара, за да принуди Киев да поведе разследване в делата на Байдън в страната.

Синът на кандидат-президента - Хънтър Байдън, който е заемал пост в борда на директорите на енергиен гигант в Украйна. Тръмп и привържениците му смятат, че Джо Байдън се е възползвал от поста си като вицепрезидент при администрацията на Обама, за да предпази сина си от разследване за престъпление. Тези обвинения са опровергани.

В телефонен разговор от 25 юли Тръмп и Зеленски дискутират Байдън. След това обаче запознат източник разкрива проведената дискусия и малко след това Пелоси повежда разследване за импийчмънт на американския държавен глава.

Във вторник адвокат от Камарата на представителите обясни на федерален съдия, че разследването може да надхвърли Украйна и да обхване опита за обструкция на справедсливостта от президента.

Демократите в момента водят борба с министерството на правосъдието, за да получат достъп до пълния нередактиран доклад на Мълър по обвиненията за съучастничество между предизборния екип на Тръмп и Русия.

Какво е импийчмънт?

Импийчмънт е първата част от двустепенен политически процес, чрез който Конгресът може да острани президента от служба.

Ако Камарата на представителите подкрепи импийчмънта, Сенатът е принуден да заведе процес.

Ако 2/3 от сенаторите подкрепят осъждането на президента, той е отстранен. Това трудно ще се случи, тъй като Тръмп разполага с мнозинство в Сената.

Само двама президента в историята на САЩ са били успешно подложени на импийчмънт, но нито един от тях не е осъден и отстранен от Сената - Андрю Джонсън и Бил Клинтън.

Никсън си подава оставката преди да може да бъде подложен на импийчмънт.