Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност, съобщават от правителствената пресслужба.

Преди ден Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че вече над 130 000 души са били принудени да напуснат домовете си в селските райони край градовете Рас ал Айн и Тал Абияд в североизточна Сирия заради турската офанзива срещу кюрдските милиции в района. Към момента те се преселват предимно при близки и роднини в по-безопасни региони.

Оценката на ООН е, че до 400 000 мирни жители, намиращи се в зоната на сирийския конфликт, може да имат нужда от помощ и защита. 

Премиерът Бойко Борисов коментира също така, че за момента Анкара спазва споразумението си за недопускане на мигранти към България, която в случая се явява граница на Европейския съюз. Той обаче отчете, че нито лагери, нито ограда, нито каквито и да мерки могат да спрат потенциален бежански поток. "Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да строим и да се подготвяме с лагери", заяви той в събота.

Общият брой на местата в центровете за настаняване у нас е малко над 5100, като близо 10% от капацитета им е зает към момента.