"След влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, известен като Закон за горивата, поне 15-20 процента от сивия сектор да изчезне." 

Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев на конференция днес в София, посветена на проблемите на нефтените и газови пазари, предава БТА.

"Ние държим на закона, но не искаме да влезнем в риториката на улицата", коментира Терзиев. Той се надява това да бъде последното отлагане на закона и на 28 януари, когато изтече и този тримесечен срок за регистрация, да се сложи край на лошите практики и на горивото с неясен произход.

Председателят на БПГА изтъкна, че този закон е трябвало отдавна да влезе в сила, за да намалее сивият сектор. Според Терзиев вместо реализиране на закона е започнало едно безкрайно отлагане. Доказателство за положителното му въздействие било, че само от началото регистрацията по този закон през юли и август тази година се отчита намаляване на сивия сектор.

Живодар Терзиев посочи, че на територията на България има 1800-2000 законни обекта. Той цитира данни на Министерството на финансите, които показвали, че около 30 на сто е делът на сивия сектор. В същото време са приети десетки норми и закони. В общ план секторът е силно регулиран. Но в регулация са само онези, които искат да се регистрират, следват доброволно правилата и показват достатъчно ниво на самоконтрол. Той добави, че е "скъсана връзката със законността".

Според председателя на БПГА в сектора има 25-30 години хаос. Той добави, че надзорът в сектора се увеличава, но това е само за "белия сектор" и допълни, че се повишава се финансовата тежест за законните играчи. В същото време спазването на правилата остава в сферата на самоконтрола. Затова е много важно Законът за горивата да влезне в сила и да сложи ред в сектора.

Влизането в сила на ресорния закон се отлага вече два пъти за по няколко месеца. Сериозен отпор срещи него има най-вече от дребните търговци на горива, които наричат проекта "лобистки" и твърдят, че той ще доведе до фалити. Преди седмица законът беше отложен за пореден път с поправка прокарана от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Така вместо на 27 октомври той ще трябва да влезе в сила на началото на януари. Целта на отлагането обаче да е да се даде време за разглеждане от Министерски съвет и парламента на подготвените от Министерството на икономиката промени в закона, които би трябвало да премахнат повечето спорни моменти. Така например от новите правила би трябвало да отпадне изискването търговците на горива да имат поне 1 млн. лева уставен капитал и да депозират по 500 хил. лв. в банкова сметка на министерството. Освен това се предвиждаха прекомерни, според малките търговци, изисквания за вместимости и др.