Четиридесет хиляди демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона. Сблъсъци имаше и в други градове.

Каталунската полиция арестува четирима души, включително трима в Барселона.

Протестиращите палеха контейнери с боклук, а полицаи ги атакуваха - сцени, напомнящи своеобразна партизанска градска война.

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес разкритикува "повсеместното насилие" по време на демонстрациите.

"Ясно е, че не става дума за мирно гражданско движение, а за координирано от групи, използващи уличното насилие, за да рушат съвместното съществуване в Каталуня", заяви в комюнике кабинетът и увери, че "с решителност (. . .) ще гарантира сигурността".

Седемдесет и четирима души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти.

"Това не може да продължава така. Или (политиците б.р.) да седнат и да намерят решение, или това ще се случва все по-често", заяви пред Франс прес Иван Гонсалес, продавач в магазин за дрехи.

Според последната информация, повече от 200 души са пострадали в хода на безредиците в няколко градове в испанската автономна област Каталуня в нощта срещу сряда, предава РИА Новости, цитирана от агенция Фокус.

Службата за извънредни ситуации съобщи, че е оказала медицинска помощ на 125 пострадали, 74 от тях в Барселона. Освен това наранявания и травми са получили повече от 70 служители на органите на реда: 54 служители на каталунската автономна полиция и 18 от Националната полиция.

Петдесет и един души са задържани (29 от тях в Барселона), четири автомобила на правозащитните органи са извадени от строя от демонстрантите.

През нощта в каталунската столица протестиращите са направили 157 барикади с огньове. Освен това държавната железопътна компания "Ренфе" (Renfe) съобщи в сряда, че е спряна високоскоростната връзка между Фигерас, Жирона и Барселона заради действията на вандали.

Изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес днес трябва да се срещне с лидерите на основните политически сили – Народната партия (НП) на Пабло Касадо, „Сиудаданос“ на Албер Ривера и „Подемос“ на Пабло Иглесиас, за да обсъдят ситуацията.

Председателят на каталунския Женералитат (местно правителство) Ким Тора също свика извънредно съвещание за обсъждане на ситуацията.

Митингуващите хвърляха по служителите на правозащитните органи различни предмети, разрушаваха бариери, палиха контейнери за боклук, опитваха се да влязат в зданията на държавните институции, строиха барикади по улиците на града и палиха гуми. Каталунската автономна полиция използва палки и гумени куршуми.

В резултат на безредиците, епицентърът на които беше летището на Барселона, 131 протестиращи и около 70 служители на реда пострадаха в понеделник.

Мадрид пак активира заповедта за арест на Карлес Пучдемон

Прокуратурата в Брюксел получи от Испания активираната наново европейска заповед за арест на сепаратиския лидер и бивш премиер на Каталуня Карлес Пучдемон. Тя обаче е написана на испански език, а е необходимо да бъде преведена на един от трите официални езика на Белгия - френски, холандски иии немски, както и на английски. 

От Мадрид обещали да осигурят превода на заповедта идната седмица. След това белгийското правоссъдно министрество трябва да провери дали обвинението в бунт срещу държавата, което е в основата на заповедта, представлява нарушение на белгийското право, преди да назначи съдия, който да се произнесе по нея.

Пучдемн избяга в Белгия малко след като регионалният парламент на каталуня обяви независимост на 27 октомври 2017 г. Веднага след това централното правителство в Мадрид го уволни от премиерския пост и отне временно автономията на най-богатата област в страната.