На крайните фракции във футболните агитки се плаща за участия в протести, за организиране на инциденти, участват в основаване на политически партии.

Това заяви пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Център за изследване на демокрацията в коментар за събитията, последвали мача България-Англия за евроквалификациите. Той бе белязан с расистки прояви от страна на шепа хора от трибуните под безучастния поглед на стюардите на мача и на служителите на Министерство на вътрешните работи. След като "направиха" скандала, "мъжете в черно" сами напуснаха срещата необезпокоявани. Чак днес се разбра, че МВР е тръгнало да ги издирва и даже е арестувало четирима постфактум. Това породи и теории в общественото пространство, че "акцията" е била предварително организирана. 

"Много конспиративни теории се появиха.

По отношение на расизма, през 2015-2016 г., когато се появи темата за радикализацията, възникна дискусията за ислямски тероризъм и тогава търсехме къде в България има база за десен тероризъм. В нашия интерес бяха футболните агитки. Това, което направи впечатление тогава, бе, че се появи нов вид да ги наречем "фракции" в агитките, които са силно криминализирани – стари криминални структури в определени квартали, които седят в ядрата на някои от фракциите. Това го имаше в големите клубове – "Левски", ЦСКА, "Ботев" (Пловдив). Част от проблема беше, че тези фракции използваха различни форми на рекет спрямо собствениците и расистката тема в този случай бе по-скоро инструмент", заяви Безлов.

Той направи уточнението, че не може да се каже, че няма расистка база сред тези хора. Те имат едни определени възгледи за непълноценни хора сред бежанците, например.

На въпрос защо агитките се оказват хранителна среда за хора с такова поведение, Безлов посочи, че това е явление в цяла Европа и допълни:

"Защото там отива един в много отношения маргинализиран и отхвърлен от обществото тип младежи, за които агитката е възможност да се напие, да се сбие, да употребява наркотици и да бъде в тълпата и да е по-силен от другите. И там лесно можете да вкарате и отглеждате расистка дясна идеология. Това е социален модел на поведение. Отивате там, имате някаква йерархия, имате някакви специализации - като типична голяма криминална банда."

По думите му "има политизация на темата" - с изказванията на политическите представители. Вчера, а и днес темата бе коментирана от премиера Бойко Борисов, от спортния министър Красен Кралев, от президента Румен Радев, от вицепремиера Красимир Каракачанов и др., като именно след призив на Борисов и ултиматум, че правителството преустановява контакти с Българския футболен съюз докато няма оставка на президента му Борислав Михайлов, Михайлов я подаде.

"Същите тези агитки както знаем бяха използвани в различни протести - едните агитки срещу другите агитки. Периодично се плаща, за да участват в протести, включително се плащаше за инциденти. Партии се основаваха през агитки. Богата тема...", посочи Безлов.

На въпрос кой плаща музиката, отвърна:

"Този, който има някакъв интерес. Едно от нещата, които се случваше с една от агитките е, че расистките нацистки поздрави са използвани, защото са лесни. Много по-лесно можете да накарате пет човека да вдигнат ръка на стадиона отколкото да направите голямо сбиване. Това се използваше в един период, за да се изнудва и един собственик на клуб, който да започне да плаща на тарторите на фракцията. Трябва да правим разлика, че между футболните фенове има нормални и истински фенове и такива, които са биячи, с криминални мрежи и дейности. Т.е. не бива да го "сплескваме" по един начин, да кажем футболните агитки в България са расисти".

Според анализатора проблемът е лесно разрешим, а фактът, че България попадна в центъра на международен расистки скандал има положителна страна в този контекст.

"Това стана толкова голяма тема в европейската среда, че трябва да се направят някакви неща по отношение на тези фракции и ядрата в тях, които могат да бъдат използвани за такива поръчки. Става въпрос за няколкостотин души, ядрата са в рамките на десетки хора, така че от моя гледна точка това е съвсем решим проблем", посочи той.