Акцията на ГДБОП в Българския футболен съюз (БФС), която започна днес, по едно съвпадение - след като Борислав Михайлов все пак подаде оставка, била планирана отдавна и била свързана съдии, защото "има съдии, които... вече тече дело". Това обяви премиерът Бойко Борисов следобед, след като се разбра, че наистина антимафиотската дирекция на МВР е влязла в офиса на футболната ни централа в Бояна.

Сутринта премиерът поиска оставката на Борислав Михайлов заради проявите на расизъм на мача България - Англия снощи и заради проблемите в родния футбол като цяло.

Михайлов първо отказа да я подаде. Борисов пък по обед намекна, че в БФС вече тече проверка, а малко след това оставката стана факт. По-късно се разбра за полицейската операция. 

Министър-председателят привечер отново отрече да се е месил в работата на БФС (което е против правилата на ФИФА - б.р.) с поисканата оставка - това си било работа на съюза.

Но за акцията на ГДБОП отговори пред журналисти в Шумен:

"Преди известно време говорихме за респект, за чистотата на взимане на съдийски решения, за ненамесата в работата им. За съжаление те не се вслушаха, като ги предупредихме и си мислиха, че с колегите си правим някакъв евтин пиар.

Точно обратното! Аз исках да съм ги предупредил, за да не може после някой от ФИФА, ФАФА, ФУФА да ми направи забележка. Те не съобразиха, а това, което ми докладваха сутринта службите - просто съвпаднаха няколко неща заедно. Операцията беше планирана много преди вчерашния мач, преди да тръгнат прокурорите за Щатите.", обяви Борисов. 

На конкретен въпрос какъв е резултатът от въпросната полицейска акция той каза, че не е негова работа да коментира, само вметна "има съдии, които... вече тече дело". 

Последва обяснение, че какво ще се случва с футбола ни зависи от футболните хора.

"Ясно да се разбере, че дейността, работата на БФС е изцяло работа на футболните хора и не се месим. Второ - това, което правят на територията на страната и не спазват закони, договорени мачове, договорени съдии за мачове - това ги предупредихме, че няма да го търпиме и това е реакцията днес на дълго време вършена работа на колегите от полицията ГДБОП, а сега и НАП". 

Третото нещо, което Бойко Борисов сподели е, че е разпоредил на външната министърка Екатерина Захариева да извика посланика на Великобритания в България (Ема Хопкинс - б.р.). Захариева трябва да предаде, че "ние по никакъв начин не сме съгласни българският флаг или България да бъде слагана под този знаменател, защото самата Великобритания имаше проблеми с расизма".

Борисов припомни случай от неотдавна, когато в Англия по време на мач бе хвърлен банан на стадиона срещу едни от най-добрите футболисти в света. "Ние това не сме го измислили", заяви премиерът.

И добави:

"Срамуваме се от тези няколко човека на стадиона. Но в българските отбори сигурно има повече цветнокожи или как е приетият термин, отколкото на Острова! Ами ако вземете вчена нашия национален отбор имаше трима, и в техния имаше трима - какъв расизъм? Като играят българските отбори расизъм да сте чули, да е имало подвиквания? Никога..." сигурно 

Допълнителен аргумент на премиера за толерантността на нацията бе, че сме спасили българските евреи. А оценка ни давали "хора, които са доказани в расизма си".

А за стадионите, които кметовете го обикаляли да прави, обяви, че това ще стане, когато футболните хора направя така, че да има какво да се гледа по тези стадиони.

По-рано - след Съвета по сигурност, посветен на Сирия и оанзивата в Турция, Борисов също коментира мача снощи и последвалите събития. Тогава пък отправи призив англичаните да бъдат "по смирени в изказванията си" и упрек, че "страшно преекспорираха нещата". 

Двубоят два пъти бе прекъсван заради расистки прояви, България е по първите страници в медиите в цяла Европа, а тази сутрин правителството поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов заради състоянието на българския футбол въобще, катастрофалната загуба и случилото се.

Борисов сам поиска да продължи с оценките за мача пред журналисти днес, въпреки че редом до него бяха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов (МВР е органът, който следи за реда по време на спортни прояви - б.р.).

Ето едно към едно какво заяви Бойко Борисов:

"Страшно преекспонираха нещата - няколко олигофрени наистина имаше с нацистки знаци, фланелката с No respect и така нататък... Публиката си беше прекрасна!

Ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани в София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Така че и те да бъдат малко по-смирени в изказванията си, когато става въпрос за България. А и виждате, че реакцията на държавата срещу тези, причинили всичко това, е мигновена. България е най-толерантната държава."

На въпрос дали поисканата оставка не е намеса в работата на футболната федерация и дали очаква оставката на Михайлов след призива (намесата от трети лица във футболните федерации е забранена според правилата на ФИФА - б.р.), министър-председателят каза:

"Аз не им се бъркам, аз мога да забраня на моето правителство, което ръководя, в лицето на министър Кралев да прекрати всякакви дейности, както и на финансовото...

И да се види по сигналите - защото те са независими като футболна централа, но като правила, които трябва да се спазват в България, са както всички граждани - както аз, както министъра и всички останали." (по правило правителството не финансира БФС, а само отделни програми, но централата се самоиздържа - б.р.).

Последва въпрос "Смятате ли да направите ревизия на БФС?", а отговорът бе:

"Да, тя се прави в момента. Вече... "

"Вече има една граница, която не ми е приятно... Не може държавата да бъде обвързвана с поведението на един човек."