Владимир Путин е внесъл в руския парламент законопроект за оттегляне на Русия от международен договор, според който страната признава компетентността на комисията, която разследва нарушенията на права на мирни граждани при въоръжен конфликт, съобщи Радио "Свобода".

Става дума за част от мерките, залегнали в четвъртата Женевска конвенция, ратифицирана през 1977 г. и от тогавашния СССР. Основна задача на конвенцията е да задължава воюващите да отделят мирното население от преките участници във военните действия. Въпросната комисия е учредена още през 1949 г. През 1993 г. Съветът за сигурност на ООН включи четвъртата Женевска конвенция в общоприетите норми на международното право, което прави документа задължителен за изпълнение от всички държави, въвлечени във военни конфликти, независимо дали са го ратифицирали.

В законопроекта като мотиви да се отхвърли компетенцията на комисията се посочва "значително увеличащите се рискове от настоящото международно положение" и "рискове от злоупотреба с правомощия на комисията за политически цели от недобросъвестни държави". Какви са тези злоупотреби и за кои държави става дума, в документа не се посочва.

Но е отбелязано още, че в комисията няма представител на Русия, а страната всяка година плаща вноска за бюджета й.

Преди два дни ООН обяви, че Русия е нарушила Женевската конвенция в Крим и Севастопол, като умишлено е преместила хора от Русия в украински Крим в опит да промени демографската ситуация на района. Подобни обвинения към Русия идват практически постоянно, откакто федерацията незаконно анексира част от Украйна през 2014 г.