Русия няма против преговорите за газа с ЕС и Украйна да бъдат на 28 октомври, заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Датата на тристранната среща за газа между Украйна, Русия и ЕС още се обсъжда, тя може да бъде на 28 октомври, отбеляза най-напред пред ТАСС Новак.

"Все още се обсъжда, тази дата се обсъжда", отговори той на въпрос на агенцията.

По-късно Новак уточни пред журналисти, че руската страна няма принципни възражения срещу датата, предложена от Европейската комисия. Днес еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович съобщи в Туитър, че следващият кръг от тристранните консултации във формат Русия-ЕС-Украйна ще бъде на 28 октомври в Брюксел.

Предишните тристранни газови консултации бяха на 19 септември. След срещата, която продължи само 40 минути, Новак коментира, че за първи път от много години разговорите са били много конструктивни. Шефчович също отбеляза, че консултациите са имали "много положителна и конструктивна атмосфера" и че Русия е изразила готовност новият договор за транзит на газ през Украйна за ЕС да бъде изцяло по правилата на Съюза.

Основна тема на преговорите между Москва и Киев е обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 година, т.е. след края на срока на действащия договор за транзит. 

Европейската комисия предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос през украинската газопреносна система. Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита на синьото гориво. Според украинския представител в преговорите - шефа на държавната "Нефтогаз", всичко по-малко от тази сума ще навреди на страната. Кризата от последните години не е преодоляна и Украйна има нужда от парите, за да поддържа доброто състояние на мрежата.

Русия от своя страна предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня агенцията. Освен това Москва продължава да държи на тезата си, че украински компании трябва да се откажат от международния арбитраж, в който искат над 6 млрд. долара обезщетения за получените загуби след анексията на Крим.

Въпреки сериозните различия обаче интерес от договор имат и двете страни. Русия ще изгуби сериозни доходи от транзит на суровината, който не може да се осъществява без сделка. Желанието на Москва - украинската връзка да стане безполезна до 2020 г., не можа да се осъществи заради забавянето на другите два мегапроекта с участието на страната - "Северен поток-2" и "Турски поток". Според анализатори точно това е целта на Русия - да поиска краткосрочна сделка, за да даде време на другите два проекта да заработят.