Както стана ясно преди няколко години, американската армия използва древни 8-инчови флопи дискове (дискети) и компютър от 70-те години в системата си за активиране на ядрени ракети.

Сега обаче американското командване се похвали с "дигитално решение със статично дисково устройство с високи нива на сигурност", съобщи Engadget. Сиреч - съвременна SSD памет.

Тя ще се ползва в т.нар. Стратегическа автоматизирана система за командване и управление, или SACCS. Чрез нея американските ядрени сили изпращат съобщения за спешни действия от командните центрове към полевите сили и е невъзможно да бъде хакната именно защото е създадена преди световната мрежа.

"Не можеш да хакнеш нещо, което няма IP адрес. Това е много уникална система - стара е и е много добра", обяснява подполковник Джейсън Роси от ядреното командване.

Именно това е причината до 2016 г. тази система да не бъде ъпгрейдвана със съвременен хардуер. През 2016 г. обаче министерството на отбрата на САЩ обяви, че ще добави портативни терминали, нови процесори и нова памет към древния компютър. Не е ясно дали всичко това е изпълнено.

Въпреки възрастта на системата ВВС на САЩ са много уверени в сигурността й. Инсталирането на напълно нова система всъщност би било далеч по-опасно по няколко причини. Първо, трябва някой да сертифицира системата и да гарантира, че е невъзможно да се хакне. Второ, съвременният софтуер и хардуер е много по-склонен към бъгове и грешки.

Когато става дума за памет обаче, решението на военните да сменят старите дискети е смислено - флопи дисковете са чувствителни на топлина и студ и остаряват доста бързо, пък и вече не се произвеждат нови. Ако някоя от ключовите дискети се повреди в ключов момент, това може да блокира цялата система. SSD-тата пък са далеч по-здрави, издръжливи, а и сами по себе си невъзможни за хакване.