Филмовите цензори на Малайзия наредиха сцена от детското филмче „Загубеният Йети“ (Abominable) да бъде изрязана от анимацията. Причината е линия, минаваща през картата, според която Южнокитайско море принадлежи на Китай, докато в реалността излаз до водния басейн имат още 9 държави, пише „Гардиън“.

Някои от тях силно възроптаха срещу тази нередност – Виетнам изтегли продукцията от кината в понеделник, външният министър на Филипините призовава сцената да бъде изрязана, а филмът – бойкотиран.

Малайзия го позволи в кината си, но не и преди да изреже проблемният кадър. Той ще тръгне в страната на 7 ноември, у нас премиерата му бе в края на септември.

Противно на очакванията, историята в „Загубеният Йети“ няма нищо общо с Южнокитайско море. Анимацията разказва за китайско момиченце, което открива, че на покрива на къщата ѝ живее йети, и предприема смело пътешествие, за да го върне на Еверест. Филмът е копродукция между базираното в Шанхай студио Pearl Studio и DreamWorks Animation. И двете студиа се въздържаха от коментар.

Четири южноазиатски държави – Малайзия, Виетнам, Филипините и Бруней, както и Тайван – изразяват претенции към Южнокитайското море. Малайзия е един от най-изявените критици на Китай, като твърди, че страната завзема огромна част от територията и ресурсите на морето. Напоследък обаче критиката е намаляла, след като комунистическата страна инвестира в редица инфраструктурни проекти на територията на Малайзия.

Площад Славейков