Сделката на премиера Борис Джонсън за "Брекзит" няма да бъде гласувана, тъй като не е била изменена нито по същество, нито пък са променени обстоятелствата, при които е приета. Това обяви председателят на Камарата на общините Джон Бъркау при откриването на парламентарното заседание малко след 17,30 часа българско време днес.

По думите на Бъркау това би било повторно гласуване на един и същи въпрос в рамките на една парламентарна сесия, което е забранено. Той на няколко пъти подчерта, че правителството дори предлага да се гласува едно и също предложение в две поредни заседания.

Така "Даунинг стрийт" 10 не успя да прокара сделката си, която не бе представена под формата на закон, а чрез т.нар. meaningful vote - принципно обвързване на Уестминстър със споразумението.

Малко по-късно журналистът от британския клон на "Хъфингтън поуст" Пол Уa обяви в туитър, че правителството е много разочаровано от решението на председателя.

"Ние сме разочаровани, че говорителят ни е отнел шанса да уважим волята на народа".

Съгласно приетата в събота поправка "Летуин", Джонсън и кабинетът му ще трябва да представят законопроект за сделката. Тъй като поправката бе одобрена с 322 гласа "за" срещу 306 "против", Бъркау обяви, че трябва да се спази.

Споразумението най-вероятно няма да бъде прието до 31 октомври, тъй като ще бъде засипано от предложения за поправки от депутати, било то "римейнъри" или "твърди брекзитъри".

Консервативният депутат Питър Боун посочи, че когато сделката е била гласувана в събота, депутатите все още не са знаели дали Джонсън ще изпрати писмо за удължаване на срока за напускане, съгласно Закона "Бен". Репликата бе посрещната с дружен смях от другата страна на залата, където традиционно седят лейбъристите. Бъркау обясни, че няма намерение да взима под внимание "дали премиерът би спазил закона".

Консеваторът Бърнард Дженкин, който подкрепя напускането на ЕС, се обърна към председателя с думите, че е наистина "интригуващо", че отсъжданията му винаги са в полза на една от двете страни в долната камара.

Бъркау изслуша обвиненията и след това му напомни, че години преди референдума от 2016 г. е давал предостатъчно време и възможности на т.нар. тогава евроскептици в Камарата на общините да задават въпроси на правителството и да настояват за свикването на народно допитване за "Брекзит".

"Когато той (в камарата се говори в трето лице) получаваше решения в негов интерес, тогава не мърмореше. Той мърмори сега, защото получава решенията, които не харесва".

Атаки срещу Джонсън

Корбин помоли премиера да направи изявление относно изпращането на писмото. Джонсън обаче отсъства. Затова министърът за "Брекзит" Стивън Баркли обяви, че писмото е изпратено съгласно Закона "Бен".

"Виждам, че премиерът не е тук. Той все пак изпрати присмо до Брюксел. Не мога да го намеря в канавката", заяде се Корбин, след като Джонсън обяви, че предпочита да падне мъртъв в канавката, пред това да изпрати писмо на Брюксел. 

Също така лидерът на лейбъристите попита правителството дали лобира пред Унгария и Полша да гласуват против удължаването на срока за "Брекзит", тъй като това ще бъде достатъчно за Великобритания да напусне без сделка.

Традиционно лидерът на Шотландската национална партия Иън Блякфорд отправи остър коментар към отсъстващия премиер.

"Къде е той? Премиерът е напълно унизен след загубата в събота. Загуба, която го принуди да изпрати писмо до Европейския съвет, за да поиска сделка. Какво направи той? Изпрати писмо без подпис. Искам да го попитам колко писма е изпращал без подпис? Той още веднъж демонстрира, че не е достоен за позицията, която заема". 

Днес Европейската комисия потвърди, че липсата на подпис върху писмото няма да окаже въздействие и ЕС най-вероятно ще приеме да се удължи срокът за напускане.